Kúpele Číž

Malá obec na juhu Slovenska ukrýva vzácnu liečivú, ktorú pri svojich procedúrach využívajú kúpele Číž. Príjemné tiché prostredie s veľkým počtom slnečných dní v roku vytvárajú ideálnu kombináciu na liečenie a relax.
  • všetko bolo super, my sme boli spokojni
  • Netrebalo by robiť reklamu pre voľnočasové aktivity, nakoľko tie nefungujú - ako bowling, fitness...
  • Pre starších ľudí a klientov hľadajúcich relax a pokoj odporúčam.

Poskytovatelia kúpeľnej starostlivosti

Prírodné jódové kúpele Číž, a.s.

Kúpele Číž sa nachádzajú v okrese Rimavská Sobota, v regióne Gemeru, neďaleko maďarských hraníc. Súčasťou komplexu kúpeľov je vodný a vitálny saunový svet. Kúpele Číž sú tým pravým prostredím, ktoré poskytuje oddych a kľudnú atmosféru a prispievajú tak k telesnej a duševnej relaxácii. Hlavné výhody prijateľné ceny  pokoj a oddych najviac... viac »

Liečebný pobyt skupina A

Liečebný pobyt skupina B

Liečba cez poisťovňu - pobyty typu A a typu B

Aké choroby sa liečia v Číži

Kúpele Číž sú unikátne svojím zložením liečivej jódovo-brómovej vody. Jej zloženie je vhodné na liečbu porúch látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, ochorenia pohybového aparátu, nervových ochorení, ženských ochorení a choroby z povolania.

Kúpele poskytujú liečebný pobyt aj pre deti. Kúpeľnú liečbu v Číži môžu absolvovať poistenci všetkých zdravotných poisťovní indikačnej skupiny A a indikačnej skupiny B.

Liečebný pobyt skupina A

Liečebné pobyty v skupine A v Kúpeľoch Číž sú v základnom štandarde plne hradené poisťovňou. Pacient hradí len poplatok za služby spojené s kúpeľnou starostlivosťou a miestnu daň. V prípade záujmu o vyšší štandard pobytu v skupine A pacient hradí doplatky podľa aktuálneho platného cenníka doplatkov v kúpeľoch Číž skupina A.

Liečebný pobyt skupina B

Pri liečebných pobytoch v skupine B si v Číži pacient hradí ubytovanie a stravu podľa vlastného výberu. Výška doplatku v skupine B závisí od vybraného ubytovacieho zariadenia. Ceny určuje aktuálny cenník kúpeľov Číž skupina B.

Liečba cez poisťovňu v Číži

Ubytovanie pre poistencov zdravotných poisťovní v kúpeľoch Číž je zabezpečené v hlavnom ubytovacom zariadení a jeho dependance. Ubytovanie v ubytovacích zariadeniach vyššieho štandardu v indikačnej skupine A, alebo ubytovanie v jednolôžkovej izbe, sú považované za nadštandardnú službu a je ich možné využiť len za doplatok.

Hlavným liečebným domom je kúpeľný hotel Rimava, kde sa poskytuje ubytovanie a stravovanie. Kúpeľní hostia z ostatných ubytovacích zariadení sem dochádzajú na stravovanie. Liečebný dom Mária poskytuje len ubytovanie, vzdialený je od hotela Rimava 500 m, ďalším liečebným domom, ktorý poskytuje len ubytovanie, je Slaná vzdialený od hotela Rimava 400 m.

Stravovanie pre všetkých poistencov je s plnou penziou. Raňajky sú podávané formou švédskych stolov, obedy a večere výberom zo 4 jedál. Kúpele ponúkajú aj možnosť diétneho stravovania.

Liečebné procedúry pre všetkých kúpeľných hostí sa poskytujú v Balneocentre, ktoré je s hotelom Rimava prepojené chodbou. Tu sa nachádzajú aj ambulancie lekárov. Procedúry sa podávajú od pondelka do soboty. Priamo pri hoteli sa nachádza bazénový komplex s vonkajšími bazénmi, ktorý je v prevádzke počas letnej sezóny.

Procedúry

  • Vaňový kúpeľ - jódový celkový, jódový čiastočný, ozónový, prísadový, vírivý, šliapací

  • Suchý plynový kúpeľ - Biovak

  • Zábal - rašelinový, parafínový

  • Kineziotaping

  • Masáž - klasická celotelová, klasická čiastočná, reflexná masáž, lávovými kameňmi

  • Lymfodrenáž

  • Škótske streky

  • Liečebný telocvik - individuálny, skupinový, cvičenie v bazéne

  • Diadynamik

  • Interferečné prúdy

  • Magnetoterapia

  • Ultrazvuk

  • Laseroterapia

  • Inhalácia

  • Plynová injekcia

Doplatky

Ak máte záujem o ubytovanie v samostatnej izbe, prípadne v apartmáne, kúpele Číž si účtujú doplatok podľa aktuálneho cenníka. Taktiež pri požiadavke na konkrétnu izbu, jej orientáciu a pod. sa dopláca jednorázový príplatok.

V prípade diétneho stravovania si kúpele účtujú doplatok podľa aktuálneho cenníka.

Benefity

Všetky služby poskytované pod jednou strechou, respektíve prechod suchou nohou, sú v kúpeľnom hoteli Rimava.

Všetci kúpeľní hostia majú zdarma denne hodinový vstup do vnútorného rehabilitačného bazéna počas otváracích hodín.

Počas prevádzky vonkajšieho bazénového komplexu majú ubytovaní hostia zľavnený vstup.

Pre sprievodnú osobu platí zvýhodnená cena pobytu.

Hostia si môžu ďalšie procedúry dokúpiť za zľavnenú cenu.

V kúpeľnom parku pri bývalom liečebnom dome Neptún sa nachádza voľne prístupný minerálny prameň na pitie. Je možné si z neho nabrať počas otváracích hodín, keďže sa nachádza vo vnútri budovy.

Tipy a upozornenia 

  • Ubytovacie zariadenia sú rozptýlené od hlavného kúpeľného hotela Rimava v rôznych vzdialenostiach. Ak máte problém s mobilitou, zvážte výber konkrétneho zariadenia, prípadne aj  za cenu doplatku.

  • Liečebný dom Mária a liečebný dom Slaná nemajú výťah, preto ak máte problém so zvládaním schodov, je vhodné na to upozorniť lekára pri vypracovaní návrhu na kúpeľnú liečbu.

Prírodné liečivé zdroje Číž

Základným liečivým zdrojom v kúpeľoch Číž sú pramene prírodnej liečivej, chloridovej, sodnej, jódovej, železnatej, studenej hypotonickej minerálnej vody so zvýšeným obsahom brómu. Hlavný prameň Hygiea sa používa na pitné kúry - krenoterapia. Obsah jódu je 26,9 mg. Ďalšie dva minerálne pramene Neptun a Themis majú podobné chemické zloženie s vysokým obsahom jódu. Po potrebnom temperovaní sa používajú na prípravu liečivých kúpeľov.

História liečby

Vznik kúpeľov Číž bol vďaka náhodne objavenému prameňu slanej vody v roku 1862. Ďalší rozbor vody potvrdil obsah jódu a brómu. Koncom 19. storočia začal vlastník Rimamuránska spoločnosť budovať viaceré kúpeľné domy pre pacientov a vojenské penzióny pre doliečovanie vojakov. Čížska minerálna voda sa plnila aj do fliaš a exportovala až do USA. 

Začiatkom 20. storočia sa postavila ozdravovňa aj pre deti. Od roku 1956 boli kúpele Číž v celoročnej prevádzke, dovtedy boli otvorené len v letnej sezóne. Koncom 20. storočia prešli kúpele kompletnou rekonštrukciou a vybudoval sa aj vonkajší bazénový komplex.

Ako tráviť voľný čas v Číži

Kúpeľní hostia si môžu posedieť v kaviarni v hoteli Rimava. Počas letnej sezóny je otvorená letná terasa s rýchlym občerstvením, ktorá slúži všetkým návštevníkom bazénového komplexu. Voľný čas si môžete spríjemniť prechádzkou po kúpeľnom parku. Tu sa nachádza aj bowling, biliard a stolný futbal, osviežiť sa môžete v bowlingovom bare. Cez letnú sezónu je v prevádzke letná terasa, kde sa organizujú pravidelné hudobné a sprievodné akcie pre ubytovaných hostí. 

Ak si chcete zašportovať, môžete využiť telocvičňu alebo fitness. Na zapožičanie sú aj bicykle, na ktorých budete spoznávať okolie kúpeľov. 

Kúpele Číž pre svojich hostí pravidelne organizujú rôzne fakultatívne výlety do južnej časti Gemera a do severného Maďarska, ktoré sa stali obľúbeným spestrením ubytovaných klientov.

  • všetko bolo super, my sme boli spokojni
  • Netrebalo by robiť reklamu pre voľnočasové aktivity, nakoľko tie nefungujú - ako bowling, fitness centrum atď. Pre verejnosť: zoberte si so sebou dobrú knihu, aby ste sa nenudili.
  • Pre starších ľudí a klientov hľadajúcich relax a pokoj odporúčam.

Porovnanie hotelov

  Krytý bazén Vonkajší bazén Liečivá voda v objekte Pes na izbe Parkovanie Bezbariérové izby
Rimava***
Mária**
Slaná