Kúpele Bardejov

Bardejovské Kúpele sa nachádzajú v samostatnej mestskej časti približne 5 km severne od historického centra mesta Bardejov. Ležia v doline obklopené lesmi Ondavskej vrchoviny, vďaka čomu patria medzi miesta s najčistejším vzduchom na Slovensku.
  • Vynikající kvalita a pestrost všech jídel,jen občas byly některé málo teplé
  • Odporúčam stravu v hotely alexander, bola veľmi dobrá.
  • každý si príde na svoje.
  • Odporúčame reštauráciu u Polianka veľmi dobre jedla aj obsluha
  • spoločenské aktivity som nevyuživala

Poskytovatelia kúpeľnej starostlivosti

Bardejovské kúpele, a.s.

Bardejovské kúpele sa nachádzajú na severovýchodnom Slovensku. V najsevernejšej časti Šariša v nadmorskej výške 325 m. Rozprestierajú sa v pokojnom prostredí uprostred prevažne hustých ihličnatých lesov. Bardejovské Kúpele sú moderne vedeným, dobre organizovaným kúpeľným zariadením, v ktorom sa poskytuje komplexná kúpeľná liečba na vysokej medicínskej úrovni. Procedúry... viac »

Liečebný pobyt skupina A

Liečebný pobyt skupina B

Liečba cez poisťovňu - pobyty typu A a typu B

Indikácie - aké choroby sa liečia v Bardejovských Kúpeľoch

Bardejovské Kúpele vďaka svojmu prírodnému bohatstvu spĺňajú podmienky pre balneologické aj klimatické kúpeľné zariadenie. Liečia sa tu pacienti s takmer všetkými indikáciami od ochorení tráviaceho traktu, pohybového aparátu, cez ženské ochorenia, až po choroby z povolania. 

Okrem dospelých pacientov sa v Bardejovských Kúpeľoch môžu liečiť aj deti. Liečivá voda z minerálnych prameňov je v Bardejovských Kúpeľoch využívaná na pitnú kúru, inhalácie a minerálne kúpele.

Absolvovať kúpeľnú liečbu v Bardejovských Kúpeľoch je možné v závislosti od indikácie v skupine A aj B.

Liečebný pobyt skupina A

Liečebné pobyty v skupine A v Bardejovských Kúpeľoch sú v základnom štandarde plne hradené poisťovňou. Pacient hradí len poplatok za služby spojené s kúpeľnou starostlivosťou a miestnu daň. V prípade záujmu o vyšší štandard pobytu v skupine A pacient hradí doplatky podľa aktuálneho platného cenníka doplatkov Bardejovských Kúpeľov v indikačnej skupine A.

Liečebný pobyt skupina B

Pri liečebných pobytoch v skupine B v Bardejovských Kúpeľoch si pacient hradí ubytovanie a stravu podľa vlastného výberu. Výška doplatku v skupine B v Bardejovských Kúpeľoch závisí od vybraného ubytovacieho zariadenia.

Liečba cez poisťovňu v Bardejovských Kúpeľoch

Absolvovať kúpeľnú liečbu hradenú zdravotnou poisťovňou môžu v Bardejovských Kúpeľoch klienti všetkých zdravotných poisťovní. Ubytovanie pre klientov zdravotných poisťovní je zabezpečené v hlavných ubytovacích zariadeniach a ich depandance. Ubytovanie v ubytovacích zariadeniach vyššieho štandardu v indikačnej skupine A alebo ubytovanie v jednolôžkovej izbe je považované za nadštandardnú službu a je ho možné využiť len za doplatok

Stravovanie sa poskytuje v hoteli Ozón, Astória alebo Alexander. Štandardné stravovanie pre klientov zdravotných poisťovní v skupine A pozostáva z raňajok vo forme švédskych stolov a servírovaných obedov a večerí (výber z 5 jedál). Za doplatok je možné využiť aj vyšší štandard stravovania. Stravovanie v skupine B závisí od vybraného ubytovacieho zariadenia. 

Podávanie liečebných procedúr prebieha v Kúpeľnom dome a liečebnom dome Alžbeta. Hlavné ubytovacie zariadenia - hotel Alexander, hotel Ozón, hotel Astória a liečebný dom Alžbeta sú prepojené s Kúpeľným domom krytou chodbou. Procedúry sú podávané od pondelka do soboty, nedeľa je voľná. V kúpeľnom hoteli Ozón sa nachádza aj Wellness spa s bazénmi a saunami. Taktiež svoje vlastné wellness má aj hotel Alexander.

V Bardejovských Kúpeľoch pracujú lekári z odborov vnútorné lekárstvo, diabetológia, geriatria či fyziatria a balneológia. Lekárske ambulancie sa nachádzajú na 1. poschodí hotela Ozón a v Kúpeľnom dome. Svoje sídlo priamo v Bardejovských Kúpeľoch má aj viacero odborných lekárov, ktorí sú dostupní širokej verejnosti.

Doplatky

Ak máte záujem o ubytovanie v samostatnej izbe  Bardejovské Kúpele si účtujú doplatok podľa aktuálneho cenníka. Taktiež pri požiadavke na konkrétnu izbu sa uhrádza doplatok za izbu a noc, alebo maximálny jednorázový poplatok.

Benefity

Kúpeľní hostia ubytovaní v hoteloch Ozón, Alexander a Astória majú celodenné stravovanie formou bufetových stolov.

Klienti ubytovaní v hoteli Alexander majú neobmedzený vstup do hotelového wellness v hoteli Alexander a do Wellness Spa (bazény) v hoteli Ozón počas pracovných dní.

Pre všetkých kúpeľných hostí indikačnej skupiny A a B ponúkajú Bardejovské Kúpele ako bonus 7x 2 hodinový vstup do Wellness Spa (bazény) v hoteli Ozón počas pobytu.

Tipy a upozornenia

  • Ubytovacie zariadenia v Bardejovských Kúpeľoch sú rozptýlené od seba v rôznych vzdialenostiach. Ak máte problém s mobilitou, zvážte výber konkrétneho zariadenia.

  • Taktiež treba brať do úvahy, že niektoré ubytovacie zariadenia - vilky, nemajú k dispozícii výťah.

  • Ak uprednostňujete všetky služby pod jednou strechou, odporúčame vám ubytovanie v hoteli Astória, Ozón alebo Alexander.

Prírodné liečivé zdroje Bardejovských Kúpeľov

Podmienky pre vznik Bardejovských Kúpeľov vytvorila minerálna voda typu alkalicko-slaných, železnatých kyseliek. Charakterizovať ju môžeme ako prírodnú-liečivú, slabo až stredne mineralizovanú, hydrogén uhličitanovo-chloridovú, sodnú, železito uhličitú, studenú, hypotonickú vodu so zvýšeným obsahom kyseliny boritej. 

Bardejovské Kúpele disponujú až 10 prameňmi prírodnej liečivej vody: Hlavný, Lekársky, Herkules, Napoleon, Kolonádny, Klára, Anna, Alžbeta, František a Alexander. Každý z bardejovských liečivých prameňov má iné množstvo stopových prvkov.

8 liečivých prameňov je v rámci pitnej kúry k dispozícii klientom kúpeľov v krytej kolonáde. Všetkým návštevníkom kúpeľov je dostupný tvz. Ľudový prameň. Ide o pavilón, v ktorom sú dostupné 2 bardejovské pramene – Hlavný a Lekársky. Pramene Alexander a František sa využívajú len na liečebné účely.

História liečby

Miestnu prírodnú liečivú vodu a jej blahodárne účinky poznali ľudia už od 13. storočia. Prvá písomná zmienka o Bardejovských Kúpeľoch pochádza z roku 1247. Následne až do 15. storočia neexistujú o kúpeľoch takmer žiadne zmienky. V roku 1505 boli na mieste Bardejovských Kúpeľov vybudované kabíny na kúpanie chorých. Vďaka nim sem začali za liečbou cestovať ľudia zo širokého okolia.  

Najväčší rozmach prežili kúpele počas 18. storočia. Postupne začali pribúdať prvé murované budovy a chýr o účinkoch miestnej vody sa šíril čoraz ďalej. Práve toto obdobie je oficiálne považované za začiatok éry Bardejovských Kúpeľov. 

Kúpele postupne navštívilo viacero významných osobností vtedajšieho Rakúsko-Uhorska. V roku 1875 sa tu liečila aj slávna cisárovná Sisi. V polovici 19. storočia kúpele dosahovali návštevnosť až okolo 1000 rodín ročne. 

V období 1. svetovej vojny kúpele výrazne spustli. K zásadnejšej obnove došlo po roku 1948. Od roku 1997 Bardejovské Kúpele fungujú ako akciová spoločnosť. Napriek postupnej modernizácii si  zanechávajú historického ducha a poznáme ich aj pod pojmom kráľovské kúpele či oáza pokoja.

Ako tráviť voľný čas v Bardejovských Kúpeľoch 

Bardejovské Kúpele ponúkajú pestré možnosti trávenia voľného času. Čas medzi procedúrami si môžete spríjemniť posedením niektorej z kaviarní s pestrou ponukou kvalitných káv a zákuskov. Večery pomôžu skrátiť tanečné zábavy, diskotéka či v kino. Tanečné zábavy rôznych štýlov  a diskotéky sa v Bardejovských Kúpeľoch konajú hneď na viacerých miestach. Na svoje si vďaka tomu prídu mladší aj starší tanečníci. Kino v Bardejovských Kúpeľoch pravidelne ponúka večerné premietanie najnovších filmových hitov. 

Milovníci športov si môžu vyskúšať fitness, tenisové kurty či poznať okolie na požičanom bicykli. Priamo v areáli kúpeľov, či v ich bezprostrednej blízkosti, sa nachádza aj množstvo pamiatok a prírodných krás. 

Kráľovské kúpele 

Bardejovské Kúpele v minulosti navštívilo viacero známych osobností, z ktorých najvýznamnejšou bola Sisi. Práve jej pamiatke je v kúpeľoch venovaná veľká pozornosť. Nájdete tu jej sochu, náučný chodník, múzeum, liečebný prameň, liečebný dom, ale dokonca aj apartnám, vďaka ktorému môžete absolvovať svoj pobyt presne tak, ako samotná cisárovna. Nie je preto žiadnym prekvapím, že sa Bardejovské Kúpele môžu pýšiť označením kráľovské kúpele.

  • Vynikající kvalita a pestrost všech jídel,jen občas byly některé málo teplé
  • Odporúčam stravu v hotely alexander, bola veľmi dobrá.
  • každý si príde na svoje.
  • Odporúčame reštauráciu u Polianka veľmi dobre jedla aj obsluha
  • spoločenské aktivity som nevyuživala

Porovnanie hotelov

  Krytý bazén Vonkajší bazén Liečivá voda v objekte Pes na izbe Parkovanie Bezbariérové izby
Astória***
Dependance kúpeľov
Alžbeta***
Alexander****
František, Mier, Diana, Fontána, Lívia, Lujza***