Kúpele Nový Smokovec

V nádhernom prostredí Vysokých Tatier sa uprostred prírody nachádzajú kúpele Nový Smokovec. Vysokohorská klíma dáva záruku unikátnej liečby v nadmorskej výške 1010 m, a to je dôvod, prečo sa sem mnohí vracajú.
  • Kulturne vyzitie je siroky pojem. Prijela jsem za cerstvym vzduchem, horami a hlavne poznani...
  • Vaša ponuka z môjho pohľadu dostačujúca,som spokojná a doporučujem aj náročným návštevníkom....

Liečba cez poisťovňu - pobyty typu A a typu B

Aké choroby sa liečia v Novom Smokovci

Jedinečná tatranská klíma je predurčená na liečbu najmä dýchacích ciest. Samotné kúpele Nový Smokovec poskytujú liečbu na nasledovné indikácie - netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, duševné choroby a choroby z povolania .

Kúpele Nový Smokovec neposkytujú liečebný pobyt pre deti. Na ich liečbu sú zamerané špecializované sanatória vo Vysokých Tatrách. Kúpeľnú liečbu môžu absolvovať poistenci všetkých zdravotných poisťovní indikačnej skupiny A a indikačnej skupiny B.

Liečebný pobyt skupina A

Liečebné pobyty v skupine A v Kúpeľoch Nový Smokovec sú v základnom štandarde plne hradené poisťovňou. Pacient hradí len poplatok za služby spojené s kúpeľnou starostlivosťou a miestnu daň. V prípade záujmu o vyšší štandard pobytu v skupine A pacient hradí doplatky podľa aktuálneho platného cenníka doplatkov v Kúpeľoch Nový Smokovec.

Liečebný pobyt skupina B

Pri liečebných pobytoch v skupine B si v Novom Smokovci pacient hradí ubytovanie a stravu podľa vlastného výberu. Výška doplatku v skupine B závisí od vybraného ubytovacieho zariadenia. Ceny určuje aktuálny cenník Kúpeľov Nový Smokovec.

Liečba cez poisťovňu v Novom Smokovci

Ubytovanie pre poistencov zdravotných poisťovní v kúpeľoch Nový Smokovec je zabezpečené v troch kúpeľných hoteloch. Ubytovanie v izbe vyššieho štandardu v indikačnej skupine A, alebo  ubytovanie v jednolôžkovej izbe sú považované za nadštandardnú službu a je ich možné využiť len za doplatok.

Hlavným kúpeľným hotelom je Palace, kde sa nachádza centrálna recepcia pre všetky ubytovacie zariadenia kúpeľov. Hotel poskytuje ubytovanie a stravovanie. Ďalším kúpeľným hotelom je Branisko, v ktorom je len ubytovanie. Na stravu dochádzajú kúpeľní hostia do hotela Palace vzdialeného 150 m. Najnovším a najmodernejším hotelom je Palace Grand. Tento poskytuje ubytovanie a raňajky. Na obedy a večere dochádzajú hostia do hotela Palace vzdialeného 400 m. 

Poistenci všetkých zdravotných poisťovní majú zahrnutú v liečebnom pobyte plnú penziu. Stravovanie v hoteli Palace sa podáva nasledovne - raňajky sú formou bufetových stolov, obedy a večere výber zo štyroch jedál. V ponuke je aj možnosť diétneho stravovania. 

Pre všetkých kúpeľných hostí sa liečebné procedúry poskytujú v hoteli Branisko v časti Balneoterapie. Na prízemí sa nachádzajú aj ordinácie lekárov a prijímacia kancelária. V nej si môžete dokúpiť aj ďalšie procedúry navyše. Priamo v  hoteli Branisko je aj wellness centrum a relax zóna s bazénom. 

Procedúry

  • Inhalácia

  • Oxygenoterapia

  • Tatranská nosová sprcha

  • Krátkovlnná diametria

  • Biolampa

  • Solux

  • Rašelinové obklady

  • Klasická masáž čiastočná

  • Liečebná telesná výchova - individuálna, skupinová

  • Diadynamické prúdy

  • Magnetoterapia

  • Ultrazvuk

  • 4-komorový hydrogalvan

  • Suchý uhličitý kúpeľ

  • Perličkový kúpeľ

  • Škótske streky

  • Nordic walking

  • Vírivý kúpeľ

Doplatky

Kúpele Nový Smokovec si účtujú doplatok za samostatné ubytovanie, za izbu vyššej kategórie a tiež za nadštandardné stravovanie. Výber izby sa dohodne vždy vopred s prijímacou kanceláriou. V prípade, že na pobyte budete požadovať zmenu izby, účtuje sa jednorazový poplatok podľa aktuálneho cenníka.

Benefity

V cene liečebného pobytu je zahrnutý ako bonus aj vstup do Relax zóny s bazénom.

Pri úhrade miestnej dane máte v tejto cene zahrnuté aj poistenie na zásah Horskej služby počas celého trvania pobytu.

Pre návštevy hostí počas kúpeľnej liečby, kúpele ponúkajú zľavu z ceny pobytu.

Tipy a upozornenia 

  • Žiadny kúpeľný hotel v Novom Smokovci neposkytuje všetky služby pod jednou strechou. Zvážte preto výber ubytovacieho zariadenia, v prípade vašej zhoršenej mobility, aby ste dochádzali čo najmenej. 

  • Taktiež hotel Branisko a hotel Palace Grand nedisponujú výťahom. Ak máte problém so zvládaním schodov, je vhodné na to upozorniť lekára pri vypracovaní návrhu na kúpeľnú liečbu. Prípadne sa priamo dohodnúť pri rezervácii izby s prijímacou kanceláriou.

  • V žiadnom z troch kúpeľných hotelov nie sú na izbách župany a kúpele ani neumožňujú ich požičanie. Ak máte v úmysle využívať Relax zónu s bazénom a wellness centrum, odporúčame vám doniesť si vlastný župan. Taktiež na niektoré procedúry je vhodné jeho využitie.

Prírodné liečivé zdroje Nový Smokovec 

Charakteristickým a najdôležitejším prírodným liečivým zdrojom je vysokohorský vzduch. Tatranská klíma sa vyznačuje neobyčajnou čistotou vzduchu, vysokými hodnotami slnečného svitu a ultrafialového žiarenia. Priemerná vlhkosť a tatranské ovzdušie zaručuje presýtenosť ozónom a voňavými silicami. Poloha kúpeľov nad vrstvou prachovej a dymovej zóny zaisťuje vzduch takmer bez alergénov a baktérií. Všetky tieto podmienky formujú ideálne predpoklady na liečbu vyššie uvedených indikácií.

Hlavnou liečebnou metódou v kúpeľoch Nový Smokovec je teda klimatoterapia spojená s aktívnym pohybom na čerstvom vzduchu. Formou ľahkých prechádzok a túr, doplnených o ďalšie liečebné procedúry zamerané na dychovú rehabilitáciu. Liečba je stanovená podľa individuálneho liečebného programu odbornými a špecializovanými lekármi.

História liečby

História kúpeľov Nový Smokovec sa začala písať v roku 1875, keď sa mladý, svetaskúsený lekár Mikuláš Szontagh rozhodol postaviť prvé sanatórium. Urbárnici mu najskôr pozemky prenajali, neskôr výhodne predali. Postupne sa postavili ďalšie kúpeľné budovy a osada Nový Smokovec bola prvou, v ktorej boli sanatóriá otvorené aj v zime. Dnes z pôvodných budov stojí už len hotel Branisko.

Počas I. svetovej vojny slúžili všetky sanatóriá ako vojenské lazarety. Neskôr bola postavená nová ozdravovňa - dnešný hotel Palace. Po II. svetovej vojne sa kúpele zoštátnili a slúžili naďalej na kúpeľnú liečbu, ozdravovňu aj rekondičné pobyty pre zamestnancov. 

V roku 1995 sa Kúpele Nový Smokovec stali akciovou spoločnosťou. Zrekonštruovali sa oba hotely, vybudoval sa bazén a zmodernizovalo sa balneocentrum. Neskôr sa dobudovalo aj wellness centrum a postavil moderný hotel Palace Grand.

Ako tráviť voľný čas v Novom Smokovci 

Pre kúpeľných hostí je pripravené príjemné posedenie v kaviarni v hoteli Palace. Ochutnať, nielen slovenské špeciality môžete v štýlovej reštaurácii Svišť, ktorá je umiestnená medzi hotelom Palace a hotelom Branisko. Tu je k dispozícii aj biliard a elektronické šípky. Hotel Palace ponúka aj zapožičanie bicyklov, sánok, palíc nordic walking a spoločenských hier. 

Nesmieme opomenúť, že kúpele ležia v horskom prostredí Vysokých Tatier, a preto sa ako hlavná voľnočasová aktivita natíska turistika. Či už je to formou prechádzok po okolí, alebo aj dlhších turistických výletov. Samotná poloha kúpeľov je výborným východiskovým bodom pre rôzne túry do najnavštevovanejších dolín. V zime je na výber pre milovníkov zimných športov niekoľko lyžiarskych stredísk v okolí. Jednoducho nudiť sa tu určite nebudete.

  • Kulturne vyzitie je siroky pojem. Prijela jsem za cerstvym vzduchem, horami a hlavne poznani mistnich zvyku a jidla. Vse bylo super ! Pristi rok prijedu (-deme) na delsi pobyt. Restaurace jsou...
  • Vaša ponuka z môjho pohľadu dostačujúca,som spokojná a doporučujem aj náročným návštevníkom. Ďakujem.

Porovnanie hotelov