Kúpele Brusno

Kúpele Brusno ležia v údolí Slovenského Rudohoria obklopené nádhernou prírodou a tichom, s výhľadom na malebné Nízke Tatry. Prostredie ako stvorené na oddych, relax aj komplexnú liečbu.
  • Tento pobyt odporucam klientom ktori maju radi cistu prirodu, prechadzky a pobyt na cerstvom...
  • V liečebnom dome poľana dostanete všetko pod jednou strechou.Odporúčam všetkým kto si chce...
  • V Brusnu je výborná cukrárna, jinak hotel zajišťuje zájezdy 4 x do týdne, v pátek a sobotu jsou...

Liečba cez poisťovňu - pobyty typu A a typu B

Indikácie - aké choroby sa liečia v Brusne

Vďaka prírodnej liečivej vode môžu kúpele Brusno liečiť choroby obehového ústrojenstva, choroby tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou a choroby z povolania.

Kúpele v Brusne neposkytujú liečebné pobyty pre deti. Kúpeľnú liečbu môžu absolvovať poistenci všetkých zdravotných poisťovní indikačnej skupiny A a indikačnej skupiny B.

Liečebný pobyt skupina A

Liečebné pobyty v skupine A v kúpeľoch Brusno sú v základnom štandarde plne hradené poisťovňou. Pacient hradí len poplatok za služby spojené s kúpeľnou starostlivosťou a miestnu daň. V prípade záujmu o vyšší štandard pobytu v skupine A pacient hradí doplatky podľa aktuálneho platného cenníka doplatkov v kúpeľoch Brusno skupina A.

Liečebný pobyt skupina B

Pri liečebných pobytoch v skupine B si v Brusne pacient hradí ubytovanie a stravu podľa vlastného výberu. Ceny určuje aktuálny cenník kúpeľov Brusno skupina B.

Liečba cez poisťovňu v Brusne

Ubytovanie pre poistencov zdravotných poisťovní je v Brusne zabezpečené v liečebnom dome Poľana.  Ubytovanie v jednolôžkovej izbe je považované za nadštandardnú službu a je možné ho využiť len za doplatok. Všetky služby, vrátane stravovania a podávania procedúr, sú poskytované pod jednou strechou, priamo v liečebnom dome Poľana.

Stravovanie pre všetkých poistencov je s plnou penziou. Raňajky, obedy a večere sú podávané výberom z menu z 3 druhov jedál. Kúpele ponúkajú aj možnosť diétneho stravovania.

Liečebné procedúry pre všetkých kúpeľných hostí sa poskytujú v Balneocentre priamo v liečebnom dome Poľana. Tu sa nachádzajú aj ambulancie lekárov. Procedúry sa podávajú od pondelka do soboty. Taktiež je tu rehabilitačný bazén, ktorý slúži na plávanie a niektoré procedúry.

Procedúry

  • Minerálne a bazénové kúpele - vaňový minerálny kúpeľ (s rôznymi prísadami), minerálny rašelinový kúpeľ, rehabilitačný bazén, sedací minerálny bazén

  • Masáže - klasická celková, klasická čiastočná,  segmentovaná reflexná, olejová relaxačná, masáž lávovými kameňmi, bankovanie

  • Fyzikálna terapia - diaterma, biolampa, ultrazvuk, pamatron, prístrojová lymfodrenáž nohy, hydrogalvan, laser, phyaction, myaction TENS, guidance

  • Liečebná a telesná výchova - liečebný telocvik skupinový/individuálny, cvičenie v bazéne - skupinové/individuálne

  • Vodoliečebné procedúry - podvodná masáž, škótske streky, vírivý kúpeľ na končatiny, striedavé nožné kúpele, vírivý celkový kúpeľ

  • Termoterapia - parafínový zábal, rašelinový zábal

  • Plynové injekcie

  • Suchý uhličitý kúpeľ

  • Oxygenoterapia

Doplatky

Ak máte záujem o ubytovanie v samostatnej izbe, prípadne v apartmáne, kúpele Brusno si účtujú doplatok podľa aktuálneho cenníka.

V prípade záujmu o stravovanie formou bufetu, je možné si doplatiť len raňajky alebo kompletnú celodennú stravu formou bufetových stolov. 

Benefity

Všetky služby poskytované pod jednou strechou, respektíve prechod suchou nohou, je v liečebnom dome Poľana.

Na každom poschodí liečebného domu Poľana je k dispozícii pre kúpeľných hostí kuchynka a žehliareň (zapožičanie žehličky zdarma).

Kúpeľní hostia si môžu ďalšie procedúry dokúpiť za zľavnenú cenu.

Kúpele Brusno ponúkajú pre sprievodnú osobu cenovo zvýhodnený pobyt.

Už pri rezervácii druhého pobytu ponúkajú kúpele vernostnú zľavu.

V kúpeľnom parku sú voľne prístupné 4 minerálne pramene určené na pitnú kúru.

Tipy a upozornenia 

  • Liečebný dom Poľana je bezbariérový, všetky izby sú s balkónom a v každej sa nachádza aj tlačidlo prvej pomoci.

  • Vlaková stanica aj autobusová zastávka sú od kúpeľov vzdialené 1 km. Kúpele Brusno zabezpečujú za poplatok odvoz z vlakovej stanice alebo autobusovej zastávky.

Prírodné liečivé zdroje Brusno 

Prírodná liečivá minerálna voda v kúpeľoch Brusno sa používa najmä na pitné kúry a minerálne kúpele. Využívajú sa 4 minerálne pramene - Ondrej, Ludvig, Paula a Ďumbier. Najviac sa využíva prameň Ondrej, ktorý slúži k príprave minerálnych uhličitých kúpeľov. Taktiež sa plní do fliaš a je možné ho kúpiť pod obchodným označením Brusnianka. 

Účinok pitných kúr je najvýraznejší pri ochorení tráviaceho ústrojenstva a účinok minerálnych kúpeľov je najmä pri ochoreniach srdcovo-cievneho a pohybového aparátu. Všetky pramene majú rovnaké chemické zloženie a sú označené za stredne mineralizovanú, hydrogénuhičitanovo-síranovú, vápenato-horečnato-sodnú, so zvýšeným obsahom floridového iónu, slabo kyslú, studenú, hypotonickú prírodnú liečivú vodu.

História liečby

Je viac ako pravdepodobné, že liečivé pramene v Brusne sa na pitie využívali už oddávna. Prvý kúpeľný dom bol však uvedený do prevádzky až v roku 1838. O necelých dvadsať rokov žiaľ vyhorel. 

Najúspešnejšie obdobie kúpele zažili, keď sa ich majiteľom v roku 1884 stal banskobystrický staviteľ a projektant Ľudovít Rosenauer. Vybudoval kúpeľné budovy, získal stáleho kúpeľného lekára. Kúpele v tomto období navštevovala bohatšia klientela z Budapešti a okolia. 

V roku 1913 kúpele získal do vlastníctva Adolf Karol Baltzer s manželkou, ktorý ďalej kúpele rozvíjal, aj vďaka vzácnym nálezom rádioaktívnych rašelinísk. Po II. svetovej vojne boli kúpele v zlom stave a dokonal to ešte neskorší požiar. Neskôr ich znárodnili a postavil sa nový liečebný dom Poľana. Tento prešiel tiež rekonštrukciou a slúži dodnes, vrátane Balneocentra s dostatočne veľkou kapacitou.

Ako tráviť voľný čas v Brusne 

Kúpeľní hostia si radi posedia v Lobby bare s letnou terasou a vychutnajú chutnú kávu so zákuskom, alebo kvalitné víno. Obľúbeným je výhľad na okolitú prírodu a zeleň. V nočnom bare sa organizujú tanečné a hudobné večery pri živej hudbe. V kúpeľoch sa tiež pravidelne konajú rôzne kultúrno-spoločenské podujatia na spestrenie voľného času nielen kúpeľných hostí, ale aj širokej verejnosti.

K dispozícii je aj požičovňa bicyklov, aby ste mohli spoznávať krásne okolie kúpeľov Brusno. Tí, ktorí majú radi hry môžu využiť stolný futbal, biliard, šípky, petang, požičanie spoločenských hier. Alebo len tak si posedieť v kúpeľnom parku pri dobrej knihe z hotelovej knižnice. 

Keďže kúpele sa nachádzajú na Horehroní, v širokom okolí je aj množstvo turistických trás a atrakcií a v zime možnosti zimných športov. Milovníci histórie si tiež prídu na svoje, či už návštevou dreveného kostolíka v Hronseku, Španej doliny alebo hradu v Slovenskej Ľupči.

  • Tento pobyt odporucam klientom ktori maju radi cistu prirodu, prechadzky a pobyt na cerstvom vzduchu nie je tam vonkajsi bazen ale vnutorny je super
  • V liečebnom dome poľana dostanete všetko pod jednou strechou.Odporúčam všetkým kto si chce oddýchnuť zrelaxovať a nadýchať sa čerstvého vzduchu.Ďakujeme.
  • V Brusnu je výborná cukrárna, jinak hotel zajišťuje zájezdy 4 x do týdne, v pátek a sobotu jsou taneční večery.

Porovnanie hotelov