Kúpele Vyšné Ružbachy

Kúpele Vyšné Ružbachy ležia na východnom Slovensku, na úpätí Spišskej Magury a dvoch našich národných parkov, Tatranského národného parku a Pieninského národného parku, v nadmorskej výške 615 m.n.m. Zvláštnosťou kúpeľov je liečivé žriedlo, tzv. Ružbašský kráter, ktorý je považovaný za najväčšie travertínové jazero nielen na Slovensku. Vďaka liečivej termálnej vode, uprostred ticha a prírody načerpáte novú energiu, oddýchnete si a preliečite sa.
  • My sme nemali auto, takže sme sa pohybovali iba v okolí areálu. Úplne to stačilo, keďže sme už...
  • nemam
  • Ubytovanie a strava v grand hoteli Stand vynikajúce, (ale odporučili by sme užrekonštrukciu),...
  • Spokojnosť
  • Balneoterapia budova odporúčam nákup, dobrý výber.

Poskytovatelia kúpeľnej starostlivosti

Kúpele Vyšné Ružbachy, a.s.

Kúpele sú situované pod výbežkami ihličnatého lesa, obklopené parkom. Kúpele Vyšné Ružbachy poskytujú klientom profesionálnu diagnostiku a liečebné procedúry, ktoré uzdravujú nielen telo, ale i dušu. V kúpeľoch sa liečia choroby z povolania, duševné choroby, ochorenia tráviaceho ústrojenstva, ochorenia obehového a pohybového ústrojenstva, rekonvalescencia po onkologických ochoreniach, ženské... viac »

Liečebný pobyt skupina A

Liečebný pobyt skupina B

Liečba cez poisťovňu - pobyty typu A a typu B

Indikácie - aké choroby sa liečia vo Vyšných Ružbachoch

Liečivá termálna voda v kúpeľoch Vyšné Ružbachy je vhodná na liečbu obehového ústrojenstva, tráviaceho ústrojenstva, porúch látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, onkologických ochorení, netuberkulóznych ochorení dýchacích ciest, pohybového aparátu, obličiek a močových ciest, duševných ochorení, ženské chorôb a chorôb z povolania. 

Kúpele neposkytujú liečebné pobyty pre deti. Kúpeľnú liečbu môžu absolvovať poistenci všetkých zdravotných poisťovní indikačnej skupiny A a indikačnej skupiny B.

Liečebný pobyt skupina A

Liečebné pobyty v skupine A v Kúpeľoch Vyšné Ružbachy sú v základnom štandarde plne hradené poisťovňou. Pacient hradí len poplatok za služby spojené s kúpeľnou starostlivosťou a miestnu daň. V prípade záujmu o vyšší štandard pobytu v skupine A pacient hradí doplatky podľa aktuálneho platného cenníka doplatkov v Kúpeľoch Vyšné Ružbachy skupina A.

Liečebný pobyt skupina B

Pri liečebných pobytoch v skupine B si vo Vyšných Ružbachoch pacient hradí ubytovanie a stravu podľa vlastného výberu. Výška doplatku v skupine B závisí od vybraného ubytovacieho zariadenia. Ceny určuje aktuálny cenník Kúpeľov Vyšné Ružbachy skupina B.

Liečba cez poisťovňu vo Vyšných Ružbachoch

Ubytovanie pre poistencov zdravotných poisťovní je vo Vyšných Ružbachoch zabezpečené vo viacerých liečebných domoch. Ubytovanie v jednolôžkovej izbe v indikačnej skupine A je považované za nadštandardnú službu a je ho možné využiť len za doplatok.

Kúpeľným hotelom s najvyšším štandardom je Grandhotel Strand, ktorý poskytuje ubytovanie a stravovanie. Zároveň je prepojený chodbou s budovou Balneoterapie. Priamo v hoteli sa nachádza aj termálny bazén Izabela a wellness Aqua Thermal pre ubytovaných hostí. 

Ostatné ubytovacie zariadenia poskytujú len ubytovanie. Na stravu sa dochádza do historickej budovy Bieleho domu a na procedúry do Balneoterapie. Hotel Švajčiarske domčeky je vzdialený od Bieleho domu 150 m a od Balneoterapie 200 m. Hotely Travertín I. a Travertín II. sú prepojené spojovacou chodbou. Od Bieleho domu sú vzdialené 200 m a od Balneoterapie 300 m.

Stravovanie pre kúpeľných hostí je formou plnej penzie. Raňajky sú formou bufetu, obedy a večere sú servírované výberom zo 4 jedál. Kúpele ponúkajú aj možnosť diétneho stravovania. 

Liečebné procedúry sa poskytujú pre všetkých kúpeľných hostí v budove Balneoterapie. Tu sa nachádza aj rehabilitačný bazén a vitálny svet, ktorí využívajú hostia ubytovaní v hoteloch Travertín I. a II. a v hoteli Švajčiarske domčeky. Procedúry sa podávajú od pondelka do soboty. Taktiež tu nájdete aj ambulancie lekárov.

Procedúry

  • Vodoliečba - masážny bazén, vírivý kúpeľ končatín, škótske streky, hydromasážna vaňa, 

  • Balneoterapia - vaňový uhličitý kúpeľ, termálny uhličitý bazén, biotherik - plynový uhličitý kúpeľ, plynové injekcie

  • Liečebný telocvik - dýchacia gymnastika, individuálny liečebný telocvik, kardiovaskulárna rehabilitácia, liečebná telesná výchova - SM systém, hydrokinezioterapia, plávanie v rehabilitačnom bazéne

  • Inhalačná liečba - inhalácia Vincentkou, aerosólový inhalačný kúpeľ, oxygenoterapia

  • Mechanoterapia - klasická masáž čiastočná, reflexná masáž, lymfomasáž prístrojová, manuálna liečba fyzioterapeutom

  • Teploliečba - rašelinový zábal, parafínový zábal

  • Elektroliečba - magnetoterapia, ultrazvuk, štvorkomorový kúpeľ - hydrogalvan, diatermia

  • Fototerapia - biolampa, laser, solux

  • Psychoterapia - biofeetback, relaxácia, muzikoterapia, individuálny psychologický pohovor, edukačný pohovor, psychohygiena, 

Doplatky

Ak máte záujem o ubytovanie v samostatnej izbe, Kúpele Vyšné Ružbachy si účtujú doplatok podľa aktuálneho cenníka.

Benefity

Kúpeľní hostia ubytovaní v Grandhoteli Strand majú všetky služby pod jednou strechou, nemusia nikam dochádzať. Majú taktiež voľný vstup do termálneho bazéna Izabela.

Pre sprievodnú osobu, alebo rodinného príslušníka, ponúkajú kúpele zvýhodnenú cenu pobytu.

Kúpeľní hostia majú možnosť napiť sa, alebo si aj nabrať minerálnu vodu z viacerých prameňov v kúpeľnom parku. Najznámejším z nich je prameň Jozef.

Tipy a upozornenia

  • Ubytovacie zariadenia sú rozptýlené od seba v rôznych vzdialenostiach. Ak máte problém s mobilitou, zvážte výber konkrétneho zariadenia. 

  • Ak uprednostňujete prechod “suchou nohou”  bez nutnosti dochádzania, odporúčame Vám ubytovanie v Grandhoteli Strand.

  • V letnej sezóne je v kúpeľoch v prevádzke letné termálne kúpalisko, ktoré sa nachádza priamo pred Grandhotelom Strand.

Prírodné liečivé zdroje Vyšné Ružbachy 

Hlavným liečivým prírodným zdrojom v kúpeľoch Vyšné Ružbachy je termálna minerálna voda z prameňa Izabela, ktorá je kvalifikovaná ako stredne mineralizovaná, hydrogenuhličitanová, vápenato-horečnatá, slabo kyslá, vlažná, hypotonická  s teplotou do 23 °C. Je najvýdatnejším prameňom kúpeľov a zároveň aj najvýdatnejším uhličitým žriedlom v Európe. Prameň zásobuje samotné kúpele aj letné kúpalisko. Okrem neho vyviera liečivá voda v ďalších 14 prameňoch.

Liečivá voda sa používa aj ako pitná kúra, najznámejší je prameň Jozef. Je označená ako stredne mineralizovaná, uhličitá, so zvýšenom obsahom vápnika, horčíka a fluóru, slabo kyslá, s teplotou vody 19 °C. 

História liečby

Aj keď prvá zmienka o obci je už z konca 13. storočia, skutočný rozvoj kúpeľov nastal až v 16. storočí. Postavila sa prvá kúpeľná budova s bazénom, kuchyňou, jedálňou a spoločenskou miestnosťou. Kúpele sa stali centrom oddychu pre poľskú a uhorskú šľachtu. Ďalší rozvoj nastal v 19. storočí, kedy ich majiteľ vybudoval kaštieľ a nový kúpeľný dom. Začiatkom 20. storočia sa postavilo termálne kúpalisko, toho času najväčšie na Slovensku. Postavil sa Biely dom, dominanta kúpeľov, ktorá slúži dodnes.

Rozmach kúpeľov nastal vďaka majiteľom Jánovi Zamoyskemu a jeho manželke Izabele de Bourbon, netere španielskeho kráľa. Do výstavby a modernizácie investovali nemalé finančné prostriedky. Plány im však prekazila II. svetová vojna, po ktorej sa nemohli vrátiť už späť do Československa. Kúpele im boli skonfiškované a neskôr zoštátnené. Následne niektoré budovy prešli rekonštrukciou a poskytujú liečebnú starostlivosť dodnes.

Ako tráviť voľný čas vo Vyšných Ružbachoch 

Kávičkári si bezpochyby radi posedia na terase historického Bieleho domu, alebo v Lobby bare v Grandhoteli Strand. Určite vám odporúčame príjemné prechádzky po kúpeľnom parku, kde nájdete viacero zaujímavostí. Najznámejšie je určite travertínové jazierko Ružbašský kráter. V parku však natrafíte aj na vodopád a pitný liečivý prameň Jozef. 

V letnej sezóne sa môžete osviežiť na termálnom kúpalisku priamo v kúpeľoch. Treba rozhodne využiť aj požičovňu športových potrieb a bicyklov a spoznávať okolie. V zime sa v blízkosti nachádza lyžiarske stredisko, a tak si prídu na svoje aj milovníci zimných športov.

Vo voľnom čase odporúčame navštíviť aj turistické zaujímavosti v regióne, o ktorých vám bližšie informácie radi poskytnú na recepcii hotela.

  • My sme nemali auto, takže sme sa pohybovali iba v okolí areálu. Úplne to stačilo, keďže sme už seniori.
  • nemam
  • Ubytovanie a strava v grand hoteli Stand vynikajúce, (ale odporučili by sme užrekonštrukciu), krásne prostredie, okolitá príroda,viac prírodnych minerálnych prameňov na pitie, možnosť navštívil...
  • Spokojnosť
  • Balneoterapia budova odporúčam nákup, dobrý výber.

Porovnanie hotelov

  Krytý bazén Vonkajší bazén Liečivá voda v objekte Pes na izbe Parkovanie Bezbariérové izby
Travertín***
Švajčiarske domčeky***