Kúpele Lúčky

V tichom prostredí obklopené Chočskými vrchmi sa nachádzajú kúpele Lúčky. Patria do mierne chladnej klimatickej oblasti tatranských horských pásiem s ihličnatými lesmi a horskými lúkami. Okolitá príroda tak vytvára podmienky na nerušenú kúpeľnú liečbu aj aktívny oddych a relax.
  • ok
  • V areály a v okolí je toho dostatok na všestranné využitie.
  • Absolvovali sme kratší pobyt/2noci/ Do kúpeľov Lúčky sme sa opakovane vrátili /3.krát/ na...
  • Nemám pripomienky.
  • Veľmi blízko je dedina, kde sa dá nakúpiť, čo človek potrebuje. Ak by tu niekto hľadal tenisové...

Poskytovatelia kúpeľnej starostlivosti

Kúpele Lúčky, a.s.

Kúpele Lúčky sa radia medzi najstaršie kúpele na Slovensku. Pôvodné zameranie kúpeľov sa sústreďovalo na komplexnú liečbu gynekologických ochorení. Liečia sa tu však aj onkologické choroby, choroby tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, nervové ochorenia, choroby pohybového ústrojenstva, ženské choroby,... viac »

Liečebný pobyt skupina A

Liečebný pobyt skupina B

Liečba cez poisťovňu - pobyty typu A a typu B

Indikácie - aké choroby sa liečia v Lúčkach

Kúpele Lúčky majú k dispozícii termálnu a minerálnu liečivú vodu. Jej zloženie je vhodné na liečbu predovšetkým ženských ochorení, onkologických ochorení, tráviaceho ústrojenstva, choroby s poruchami látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, nervové ochorenia, choroby pohybového ústrojenstva a choroby z povolania.

Kúpele poskytujú liečebný pobyt aj pre deti od 6 do 12 rokov. Kúpeľnú liečbu môžu absolvovať poistenci všetkých zdravotných poisťovní indikačnej skupiny A a indikačnej skupiny B.

Liečebný pobyt skupina A

Liečebné pobyty v skupine A v Kúpeľoch Lúčky sú v základnom štandarde plne hradené poisťovňou. Pacient hradí len poplatok za služby spojené s kúpeľnou starostlivosťou a miestnu daň. V prípade záujmu o vyšší štandard pobytu v skupine A pacient hradí doplatky podľa aktuálneho platného cenníka doplatkov v Kúpeľoch Lúčky skupina A.

Liečebný pobyt skupina B

Pri liečebných pobytoch v skupine B v Lúčkach si pacient hradí ubytovanie a stravu podľa vlastného výberu. Výška doplatku v skupine B závisí od vybraného ubytovacieho zariadenia. Ceny určuje aktuálny cenník Kúpeľov Lúčky skupina B.

Liečba cez poisťovňu v kúpeľoch Lúčky

Ubytovanie pre poistencov zdravotných poisťovní v Lúčkach je zabezpečené v hlavnom ubytovacom zariadení a jeho dependance. Ubytovanie v ubytovacích zariadeniach vyššieho štandardu v indikačnej skupine A, alebo ubytovanie v jednolôžkovej izbe, sú považované za nadštandardnú službu a je ich možné využiť len za doplatok.

Hlavným liečebným domom je Choč, kde sa poskytuje ubytovanie a stravovanie. S ním je prepojený presklenou spojovacou chodbou dependance Liptov (vzdialenosť 130 m). Na stravovanie do liečebného domu Choč dochádzajú aj ostatní kúpeľní hostia, ktorí sú ubytovaní v nasledovných ubytovacích zariadeniach: Dependance Cyril (vzdialenosť od liečebného domu Choč 300 m), Dependance Diana (350 m), Dependance Maja (350 m), Dependance Barbora (400 m), Dependance Adam (450 m). 

Kúpele Lúčky majú k dispozícii aj nový hotel Kubo, kde sa poskytuje ubytovanie a podávanie raňajok a večere. Na obedy sa dochádza do liečebného domu Choč (350 m). Stravovanie sa podáva pre kúpeľných hostí zo všetkých dependance formou servírovaných jedál. Kúpele ponúkajú aj možnosť diétneho stravovania.

Liečebné procedúry sa poskytujú v  kompletne zrekonštruovanom Balneocentre, ktoré sa nachádza vedľa Dependance Liptov. Sem dochádzajú pacienti zo všetkých ubytovacích zariadení. Liečebný dom Choč je s Balneocentrom prepojený presklenou spojovacou chodbou (vzdialenosť 140 m). Na prízemí Balneocentra sa nachádza kancelária predaja a časovania procedúr, kde je možné si dokúpiť aj ďalšie procedúry navyše. Podávajú sa od pondelka do soboty. Vedľa Balneocentra sa nachádza Aqua vital park s vnútornými a vonkajšími bazénmi a tiež wellness v Dependance Liptov s viacerými druhmi sáun.

Procedúry

  • Bazén - na kúpanie a hydrokinezioterapiu

  • Vaňové kúpele - minerálna uhličitá vaňa, minerálna perličková vaňa, prísadové minerálne vane – aromatická, bylinná, rašelinová, sulfatanová, vírivá vaňa

  • Parafín - aplikovaný lokálne formou teplých zábalov, podľa diagnózy a predpisu lekára. Zohrieva sa na teplotu 44 °C

  • Peloidy - čistá slatiná rašelina s obsahom organických látok 85 - 95%

  • Elektroliečba - diatermia, diatrón, diadynamické prúdy, endomed, TENS /cezkožný elektrický nervový stimulátor/, magnetoterapia, biolaser, liečebný ultrazvuk, galvanoterapia

  • Svetloliečba - bioptronová lampa, solux, horské slnko, sanoterm

  • Plynové injekcie

  • Liečebný telocvik 

  • Doplnková liečba - psychorelaxácia, autotrakcia, inhalácia, oxygenoterapia a vitaminoterapia

  • Masáže - klasická masáž

podvodná masáž, reflexná masáž, masáž lávovými kameňmi, medová masáž, bambusová masáž, vírivka, škótska sprcha – katedra, lymfodrenáže – manuálna a prístrojová

Doplatky

Ak máte záujem o ubytovanie v samostatnej izbe, prípadne v apartmáne Kúpele Lúčky si účtujú doplatok podľa aktuálneho cenníka. Taktiež pri požiadavke na konkrétnu izbu, jej orientáciu a pod. sa dopláca príplatok.

Za doplatok si môžete objednať aj stravovanie formou bufetových stolov.

Benefity

Všetky služby poskytované pod jednou strechou, respektíve prechod suchou nohou, sú v liečebnom dome Choč a v dependance Liptov.

Pre kúpeľných hostí ubytovaných v liečebnom dome Choč, v dependance Liptov a v hoteli Kubo poskytujú kúpele Lúčky ako bonus vstup do vonkajšieho bazéna na 1 hodinu denne od pondelka do piatka. Ubytovaní hostia v ostatných ubytovacích zariadeniach majú ako bonus k pobytu vstup do vonkajšieho bazéna 1x týždenne od pondelka do piatka.

Voľne prístupný minerálny prameň na pitie je pri vonkajšom vchode do Aqua vital parku a druhý voľne prístupný sa nachádza v spojovacej chodbe medzi liečebným domom Choč a Dependance Liptov.

Pred budovou Balneocentra je k dispozícii nabíjačka na elektrobicykle, kde je možné si zadarmo nabiť batériu. 

Tipy a upozornenia 

  • Ubytovacie zariadenia sú rozptýlené od hlavného liečebného domu Choč v rôznych vzdialenostiach, ak máte problém s mobilitou, zvážte výber konkrétneho zariadenia, prípadne aj  za cenu doplatku.

  • Niektoré ubytovacie zariadenia nemajú výťah, preto ak máte problém so zvládaním schodov, je vhodné na to upozorniť lekára pri vypracovaní návrhu na kúpeľnú liečbu.

Prírodné liečivé zdroje Lúčky

Najdôležitejším liečivým zdrojom v kúpeľoch Lúčky je termálny minerálny prameň Valentína s teplotou vody 32 °C a termálna voda z prameňa HGL-3, ktorá sa používa v bazénoch aj vo vaňových kúpeľoch. 

Minerálne termálne vody v kúpeľoch Lúčky sú klasifikované ako prírodné, liečivé, slabo mineralizované, síranovo-hydrouhličitanové, vápenato-horečnaté, uhličité vody, hypotonické, vlažné. Podľa ich chemického zloženia patria k vodám petrogénnym, karbonato-sulfatogénneho charakteru. Majú nevýrazný kalcio-sulfátový typ chemizmu. Z plynných zložiek je dôležitý obsah voľného CO2, ktorý významne spolupôsobí pri formovaní výsledného chemizmu vôd.

Ťažisko liečby v kúpeľoch spočíva najmä vo fyzioterapeutických procedúrach, ktoré sú podporované liečivým účinkom prírodnej minerálnej vody ako aj pitnou kúrou. 

História liečby

Liečebný účinok minerálnych prameňov v Lúčkach bol známy už od pradávna. Avšak prvú kúpeľnú budovu postavili až v roku 1760 a odvtedy sa datuje vznik kúpeľov. Väčší rozvoj nastal na prelome 18. až 19. storočia, kedy sa kúpeľná liečba tešila veľkej obľube. Koncom 19. storočia ďalší majiteľ prestaval a rozšíril kúpeľný dom a spojil dva bazény do jedného priestranejšieho. Pribudli ďalšie vilky a reštaurácia. 

Začiatkom 20. storočia kúpele navštevovalo čoraz viac domácich aj zahraničných hostí. Lúčky sa zaradili medzi liečivé kúpele aj na základe nového rozboru a chemickej analýzy minerálnych vôd. Rozmach výstavby nastal v 60-tych rokoch 20. storočia, ktorá zvýšila kapacitu ubytovania a zmenila vzhľad kúpeľov. Pribudol liečebný dom Choč ako aj priestory na kultúrne a spoločenské vyžitie kúpeľných hostí. 

V roku 1998 sa zrekonštruovalo Balneocentrum, aby vyhovovalo najnovším požiadavkám na podávanie procedúr. V roku 2008 sa vybudoval Aqua vital park, ktorý slúži hosťom, ale aj jednodňovým návštevníkom kúpeľov.

Ako tráviť voľný čas v Lúčkach 

Voľný čas v kúpeľoch Lúčky môžete tráviť posedením v kaviarni Choč pri domácom koláčiku s kávou, alebo pohári vína a slaných chuťovkách. Medzi procedúrami využite občerstvenie vo Vital Café pri Balneocentre. Hudobné a tanečné večery sa pre kúpeľných hostí pravidelne organizujú v Kúpeľnej dvorane. Oddýchnuť si môžete pri dobrej knihe, ktorú vám bezplatne zapožičajú v Kúpeľnej knižnici v liečebnom dome Choč. 

V kúpeľnom areáli je vybudovaný aj Športpark Lúčky, kde nájdete tenisové kurty a tiež si máte možnosť zahrať bowling. Prechádzku po kúpeľoch môžete stráviť návštevou Lučanského vodopádu, Lučanských travertínov, alebo po Včelárskom náučnom chodníku.

  • ok
  • V areály a v okolí je toho dostatok na všestranné využitie.
  • Absolvovali sme kratší pobyt/2noci/ Do kúpeľov Lúčky sme sa opakovane vrátili /3.krát/ na rovnaký druh pobytu ktorý nám plne vyhovoval a boli sme s ním spokojní. Príjemná a pokojná atmosféra...
  • Nemám pripomienky.
  • Veľmi blízko je dedina, kde sa dá nakúpiť, čo človek potrebuje. Ak by tu niekto hľadal tenisové kurty, alebo minigolf, tak nech hľadá radšej niekde inde, pretože toto miesto je skôr orientované na...

Porovnanie hotelov

  Krytý bazén Vonkajší bazén Liečivá voda v objekte Pes na izbe Parkovanie Bezbariérové izby
Kubo***
Liptov***
Dependance kúpeľov***
Choč***