Kúpele Bojnice

Kúpele Bojnice ležia v tichom prostredí malého malebného mestečka. Obklopené z troch strán pohoriami vytvárajú vhodné klimatické podmienky a tiež sú známe svojím stálym počasím s 2000 slnečnými hodinami v roku.
  • Bez pripomienok a návrhov.
  • Okolie je veľmi pekné a tiché. Pri zámku Bojnice je veľmi veľký výber stánkov, či už so suvenírmi...
  • Každý deň sme mali nejaké kultúrne aktivity v okolí,a stále sme sa vracali s dobrým pocitom.nemam...
  • Tyzden bol kratky cas na posudenie moznosti aj vzhladom na pandemickusituaciu ale prideme na...
  • Pobyt aj služby boli v poriadku, nepochopitelné, ale bolo pre nás zákaz vstupu s bicyklom aj...

Poskytovatelia kúpeľnej starostlivosti

Kúpele Bojnice, a.s.

Poloha Kúpeľov Bojnice, termálne liečivé pramene, dobré klimatické podmienky a jeden z najstarších a najkrajších kúpeľných parkov na Slovensku vytvárajú tie pravé podmienky na liečbu. Kúpele sú zamerané predovšetkým na choroby pohybovhé ústojenstva, nervovové choroby, choroby z povolania, či postcovidový syndróm ( súvisiaci s liečbou pohybového a nerového ústrojenstva ). Liečia sa tu i ženské... viac »

Liečebný pobyt skupina A

Liečba cez poisťovňu - pobyty typu A a typu B

Indikácie - aké choroby sa liečia v Bojniciach

Vďake prírodnej liečivej vode môžu kúpele Bojnice liečiť choroby pohybového ústrojenstva, nervové ochorenia zamerané najmä na vegetatívny nervový systém, rôzne druhy ženských ochorení, choroby z povolania, choroby obličiek a močových ciest a taktiež onkologické ochorenia platné pre vyššie uvedené indikačné skupiny.

Kúpele v Bojniciach nie sú zamerané na liečbu detských chorôb, preto sa tieto ani neodporúčajú pre malých pacientov. 

Kúpeľnú liečbu môžu v kúpeľoch Bojnice absolvovať poistenci všetkých zdravotných poisťovní indikačnej skupiny A aj indikačnej skupiny B.

Poskytovatelia kúpeľnej starostlivosti

Jediným poskytovateľom kúpeľnej starostlivosti sú Kúpele Bojnice a.s.

Liečebný pobyt skupina A

Liečebné pobyty v skupine A v Kúpeľoch Bojnice sú v základnom štandarde plne hradené poisťovňou. Pacient hradí len poplatok za služby spojené s kúpeľnou starostlivosťou a miestnu daň. V prípade záujmu o vyšší štandard pobytu v skupine A pacient hradí doplatky podľa aktuálneho platného cenníka doplatkov v Kúpeľoch Bojnice skupina A.

Liečebný pobyt skupina B

Pri liečebných pobytoch v skupine B v Bojniciach si pacient hradí ubytovanie a stravu podľa vlastného výberu. Výška doplatku v skupine B v Bojniciach závisí od vybraného ubytovacieho zariadenia. Ceny určuje aktuálny cenník Kúpeľov Bojnice skupina B.

Liečba cez poisťovňu v kúpeľoch Bojnice

Ubytovanie pre poistencov zdravotných poisťovní je zabezpečené v hlavných ubytovacích zariadeniach a ich dependance. Ubytovanie v ubytovacích zariadeniach vyššieho štandardu v indikačnej skupine A, ako aj ubytovanie v jednolôžkovej izbe je považované za nadštandardnú službu a je ho možné využiť len za doplatok.

Komplexné služby vrátane stravovania a poskytovania liečebných procedúr zabezpečujú tri hlavné liečebné domy - Lysec a  Mier, ktoré sú prepojené spojovacou chodbou, a Bôrina. Ostatné liečebné domy slúžia ako dependance len s ubytovaním, na stravovanie a procedúry sa dochádza nasledovne: 

  • Do liečebného domu Bôrina dochádzajú kúpeľní hostia ubytovaní v liečebných domoch Gabriela (vzdialenosť 100 m)  a Tribeč (250 m). 

  • Do liečebného domu Mier dochádzajú na stravu a procedúry kúpeľní hostia ubytovaní v liečebnom dome Lux (vzdialenosť 50 m), Slávia (50 m), Zobor (100 m), Kľak (50 m), Ploska (150 m), Leknín (100 m). 

  • Velčický dom je novovybudovaná prístavba k liečebnému domu Mier, kde sa taktiež poskytuje ubytovanie a stravovanie. 

Pre všetkých kúpeľných hostí bez rozdielu je poskytovaná strava nadštandard - plná penzia. Raňajky sa podávajú formou švédskych stolov, obedy a večere sú servírované - na výber je z 5 druhov jedál. Taktiež je možnosť diétneho stravovania podľa zdravotného stavu hosťa.

Liečebné procedúry sa poskytujú v liečebných domoch Mier, Lysec a Bôrina. Sú podávané od pondelka do soboty. K dispozícii sú lekári - špecialisti ako balneológ, internista, chirurg, ortopéd, reumatológ, urológ, gynekológ a ďalší. Asistujú im diplomované zdravotné sestry a rehabilitačné sestry.

Doplatky

Ak máte záujem o ubytovanie v jednolôžkovej izbe, alebo byť ubytovaní samostatne v dvojlôžkovej izbe, prípadne v apartmáne, Kúpele Bojnice si účtujú doplatok podľa aktuálneho cenníka. Taktiež pri požiadavke na konkrétnu izbu, jej orientáciu a pod. sa dopláca jednorázový príplatok.

Procedúry

  • Balneoterapia - kúpele v 3 hypertermálnych, 3 rehabilitačných a 2 vonkajších bazénoch

  • Vaňové kúpele - perličkový, uhličitý, whirpool, vírivý, hydrokineziterapia

  • Reflexná liečba - masáže (klasická, reflexná), manipulačná liečba chrbtice, akupunktúra

  • Liečebná telesná výchova - rehabilitácia (individuálna, skupinová), mechanoterapia

  • Zábaly a obklady - parafangové, parafínové, rašelinové, diatermia

  • Elektroliečba - všetky typy používané v súčasnosti

  • Oxygenoterapia

  • Svetloliečba - solux, polarizované svetlo, solárium

Benefity

Kúpele Bojnice umožňujú ubytovanie v niektorom z liečebných domov (Mier, Lysec a Bôrina), kde sa poskytujú všetky služby pod jednou strechou a nie je potrebné nikam dochádzať.

Benefitom je aj podávaná strava, ktorá je nadštandardom od podávanej v kúpeľoch vo všeobecnosti. Nie je za ňu účtovaný žiadny doplatok.

Tipy a upozornenia 

  • Ubytovacie zariadenia v Bojniciach sú rozptýlené od hlavných liečebných domov v rôznych vzdialenostiach, ak máte problém s mobilitou, zvážte výber konkrétneho zariadenia aj za cenu doplatku.

  • Niektoré ubytovacie zariadenia nemajú výťah, preto ak máte problém s mobilitou a zvládaním schodov, je vhodné na to upozorniť lekára pri vypracovaní návrhu na kúpeľnú liečbu.

  • Nie všetky izby majú oddelené postele, prípadne sú k dispozícii len bunkové izby so spoločným sociálnym zariadením, preto zvážte v prípade vyšších nárokov, vhodný výber liečebného domu.

Prírodné liečivé zdroje v Kúpeľoch Bojnice 

Kúpele Bojnice vznikli vďaka výskytu prírodnej, liečivej, hydrogén-uhličitanovo-síranovej vápnikovo-horčíkovej hypotonickej akratotermy s teplotou od 28 – 52 ºC, ktorá vyviera z hĺbky 1 200-1 500 m s obsahom minerálnych látok do 760g/l. 

Využíva sa deväť prameňov obsahujúce najmä uhličitanové a sírne zlúčeniny. Bojnická liečivá voda zlepšuje látkovú výmenu a imunologické reakcie v bunkách, pozitívne účinkuje na vegetatívny nervový systém. Ako procedúry sú kúpeľným hosťom ordinované aj pitné kúry vhodné pri urologických a niektorých metabolických ochoreniach. 

História liečby

Prvá písomná zmienka o bojnickej termálne vode je v listine od kráľa Kolomana zo začiatku 12. storočia a už v tom období sa používala na liečbu. Skutočné kúpele však vybudoval až majiteľ Bojnického zámku Alex Thurzo v prvej polovici 16. storočia. Až tu sa datuje vznik kúpeľov podložený aj písomnou správou. Tieto ďalej rozšíril Pavol Pálfy v 17. storočí. V tých časoch bolo vybudovaných pod jednou strechou päť bazénov z kameňa a dreva.

Ďalšou rekonštrukciou prešli kúpele Bojnice až na prelome 19. - 20. storočia. Postaral sa o ňu posledný hradný gróf Ján Pálfy. Ani novému vlastníkovi - Jánovi Baťovi neboli kúpele ľahostajné a taktiež investoval do ich rozvoja v 30-tych rokoch 20. storočia. Štatút kúpeľného mesta získali Bojnice však až v roku 1959.

Odvtedy prešli jednotlivé liečebné domy postupnou rekonštrukciou a modernizáciou interiérov, izieb aj poskytovania jednotlivých služieb. Pred niekoľkými rokmi bol vybudovaný moderný liečebný dom Lysec, ktorý spĺňa požiadavky najnáročnejších klientov. 

Ako tráviť voľný čas v Bojniciach

V kúpeľoch Bojnice máte, samozrejme, tiež viacero možností na trávenie voľného času. Príjemné posedenie vám ponúka Bašta pri prameni s člnkovaním po jazierku, kúpeľná kaviarnička v priestoroch Jánovho bazéna, Kaviareň pod Platanom alebo štýlová kaviareň v liečebnom dome Lysec s krásnym výhľadom na park. Večer sa organizujú v jednotlivých kaviarňach aj tanečné zábavy a hudobné večery. 

Pre nadšencov pohybových aktivít sa organizujú rôzne tréningy a cvičenia zamerané na zdravý chrbát, pilates, správne držanie tela a nordic walking po kúpeľnom parku.

Rozprávkové kúpele

K Bojniciam neodmysliteľne patrí rozprávkový Bojnický zámok, ktorý sa nachádza v blízkosti kúpeľov Bojnice. Kúpeľní hosti k nemu zájdu v rámci prechádzky aj pešo. Neopakovateľný výhľad na široké okolie ponúka Vyhliadka Čajka, z ktorej budete mať celé kúpele ako na dlani.

  • Bez pripomienok a návrhov.
  • Okolie je veľmi pekné a tiché. Pri zámku Bojnice je veľmi veľký výber stánkov, či už so suvenírmi alebo hračkami. Krasná príroda a hlavne milí ľudia.
  • Každý deň sme mali nejaké kultúrne aktivity v okolí,a stále sme sa vracali s dobrým pocitom.nemam nijaké pripomienky všade bolo na úrovni a čisto.
  • Tyzden bol kratky cas na posudenie moznosti aj vzhladom na pandemickusituaciu ale prideme na dlhsie. Dakujemej
  • Pobyt aj služby boli v poriadku, nepochopitelné, ale bolo pre nás zákaz vstupu s bicyklom aj napriek volnému pohybu aut po celom areály./nechceli sme sa bicyklovať v areály kúpelov, bicykel sme...

Porovnanie hotelov

  Krytý bazén Vonkajší bazén Liečivá voda v objekte Pes na izbe Parkovanie Bezbariérové izby
Mier
Gabriela
Kľak
Lux
Slávia
Zobor
Lysec
Bôrina