Kúpele Sliač a okolie

Historicky prvé kúpele na liečbu srdcovo-cievnych ochorení, kúpele Sliač, sú zasadené do úžasného rozsiahleho parku a spolu s jedinečnou uhličitou vodou vytvárajú ideálne podmienky na liečenie, ale aj oddych.
  • Boli sme veľmi spokojní - pekný hotel, veľmi milý a ochotný personál, služby, strava, welnes na...
  • Určite odporučím stravovanie na dobrej úrovni nie je nutnosť vyhľadávať nejaké reštaurácie v...
  • Je to v poriadku .
  • Myslím, že je všetko na jednom mieste a veľmi dostupné

Poskytovatelia kúpeľnej starostlivosti

Kúpele Sliač, a.s.

Kúpele Sliač ležia v Slovenskom Rudohorí obklopené kúpeľným parkom na okraji mesta Sliač. Patria medzi svetoznáme kúpele. Charakteristickým prírodným úkazom tohto miesta sú travertíny, z ktorých vyvierajú minerálne pramene. Dominantnou stavbou areálu kúpeľov je Hotel Palace s typicky kúpeľnou kolonádou. V kúpeľoch sa liečia choroby obehového ústrojenstva, onkologické ochorenia, choroby... viac »

Liečebný pobyt skupina A

Liečebný pobyt skupina B

Liečba cez poisťovňu - pobyty typu A a typu B

Indikácie - aké choroby sa liečia v Sliači

Unikátne zloženie liečivej vody v kúpeľoch Sliač vytvára predpoklady na liečbu indikácií chorôb obehového ústrojenstva (vysoký krvný tlak, arterioskleróza, ischemická choroba srdca, angína pectoris, choroby tepien dolných končatín, stavy po reumatickom zápale srdcového svalu a chlopní, a najmä stavy po operáciách srdca a ciev), onkologických ochorení, chorôb pohybového ústrojenstva (rôzne druhy artritíd vrátane reumatoidných, skoliózy, artrózy a koxartrózy, stavy po úrazoch a operáciách) a ženských ochorení (sterilita, chronické zápalové stavy, stavy po operáciách). 

Kúpele poskytujú aj liečebný pobyt pre deti. Kúpeľnú liečbu môžu absolvovať poistenci všetkých zdravotných poisťovní indikačnej skupiny A a indikačnej skupiny B.

Liečebný pobyt skupina A

Liečebné pobyty v skupine A v Kúpeľoch Sliač sú v základnom štandarde plne hradené poisťovňou. Pacient hradí len poplatok za služby spojené s kúpeľnou starostlivosťou a  miestnu daň. V prípade záujmu o vyšší štandard ubytovania v skupine A si pacient hradí doplatky podľa aktuálneho platného cenníka doplatkov v Kúpeľoch Sliač skupina A.

Liečebný pobyt skupina B

Pri liečebných pobytoch v skupine B si v Sliači pacient hradí ubytovanie a stravu. Výška doplatku v skupine B v Sliači závisí od vybraného ubytovacieho zariadenia. Ceny určuje aktuálny cenník Kúpeľov Sliač skupina B.

Liečba cez poisťovňu v Sliači

Ubytovanie pre poistencov zdravotných poisťovní je v Sliači zabezpečené v kúpeľnom hoteli Palace. Pre väčšie skupiny nad 15 osôb je možnosť sa individuálne dohodnúť aj na ubytovaní v kúpeľnom hoteli Poľana. Ubytovanie v izbe vyššieho štandardu v indikačnej skupine A, alebo  ubytovanie v jednolôžkovej izbe, sú považované za nadštandardnú službu a je ich možné využiť len za doplatok.

Všetci kúpeľní hostia sú ubytovaní v kúpeľnom hoteli Palace. Tu sa nachádzajú aj ambulancie lekárov, miestnosť intenzívnej starostlivosti a vyšetrovne (artériograf, echokardiograf atď.). Na stravovanie sa dochádza do jedálne vzdialenej 150 m. Raňajky sa podávajú kontinentálne, obedy a večere sú servírované výberom z 3 jedál.  Hosť si môže vybrať polpenziu, alebo plnú penziu, a tiež je možné vopred sa dohodnúť na diétnom stravovaní.

Liečebné procedúry sa poskytujú v Kúpeľnom dome I. a v Kúpeľnom dome II. Oba sú od hotela Palace vzdialené 250 m. Podávanie procedúr je od pondelka do soboty.

Procedúry

  • Balneoterapia - sedací uhličitý kúpeľ vaňový, sedací uhličitý kúpeľ bazénový, rehabilitačný bazén s cvičením/s plávaním, inhalácia minerálnou vodou

  • Hydroterapia - whirlpool, vírivý kúpeľ dolných končatín, škótske streky, podvodná masáž celotelová, fínska sauna, šliapací kúpeľ dolných končatín, perličkový kúpeľ vaňový neminerálny

  • Zábal - rašelinový, parafínový

  • Plynová injekcia z prírodného zdroja

  • Masáž - klasická, reflexná, chodidiel

  • Liečebná telesná výchova - individuálna, skupinová

  • Dychová gymnastika

  • Lymfomasáž - čiastočná, kombinovaná, prístrojová

  • Suchý uhličitý kúpeľ - Biovak

  • Vákuopres

  • Fitness, fitball, stacionárny bicykel

  • Soľná jaskyňa

Doplatky

Ak máte záujem byť ubytovaný v samostatnej izbe, alebo v izbe vyššieho štandardu, Kúpele Sliač si účtujú doplatok podľa aktuálneho cenníka. 

V prípade, že si prajete stravovanie v jedálni pre samoplatcov, kúpele si účtujú doplatok. Samoplatci majú raňajky, obedy a večere formou bufetu.

Za špeciálne požiadavky na výber konkrétnej izby a pod. si Kúpele Sliač účtujú jednorazový poplatok.

Benefity

Pre verných klientov ponúkajú kúpele Sliač vernostnú zľavu z ceny niektorých doplatkov.

Pri včasnej rezervácii kúpeľného pobytu aspoň 2 mesiace pred nástupom kúpele odpočítajú zľavu z ceny niektorých doplatkov.

K dispozícii je všetkým hosťom na chodbách aj na izbách niektorých kategórií tlačidlo prvej pomoci. Taktiež tu funguje 24-hodinová zdravotnícka služba.

Tipy a upozornenia 

  • Kúpeľný hotel Palace pozostáva z celého komplexu budov rozdelených na ubytovaciu a stravovaciu časť, kaviareň aj služby ponúkané kúpeľným hosťom (napr. kaderníctvo, kozmetika, obchod so suvenírmi, drogériou, potravinami a pod.).

  • Rozptyl jednotlivých služieb a nutnosť dochádzať na stravovanie a procedúry sú vytvorené účelovo, kedy aj tento potrebný presun slúži ako podpora pohybu pri samotnej kúpeľnej liečbe.

Prírodné liečivé zdroje Sliač 

Kúpele Sliač ako jediné na Slovensku využívajú na liečbu unikátny prírodný žriedlový plyn, ktorého prevažnú časť, viac ako 98%, tvorí oxid uhličitý. Čerpaný je z Kúpeľného prameňa, ktorý vyviera priamo pod Kúpeľným domom. Je jedinečný svojou izotermickou teplotou 33,3° C a možnosťou bezprostredného využitia na liečebné účely bez umelých zásahov ako sú riedenie a ochladzovanie. Základom kúpeľnej liečby je teda uhličitá terapia v kúpeli v prírodnej liečivej vode. Je to predovšetkým formou rehabilitačného minerálneho bazéna, alebo vaňových kúpeľov. Voda a plyn sa dostávajú zo žriedla priamo do miestností, v ktorých sa poskytujú liečebné procedúry.

História liečby

Najstaršia písomná zmienka o sliačskych prameňoch pochádza z 13. storočia. Miestni obyvatelia sa však prameňov báli, keďže v ich okolí sa nachádzalo veľa uhynutých malých zvierat a vtákov. Bolo to z dôvodu úniku oxidu uhličitého, ktorý si musel počkať ešte niekoľko storočí, kým súdobí vedci objavili aj jeho liečivé účinky. 

Až v 17. storočí sa budovali prvé liečebné domy a privítali prvých hostí. O storočie neskôr bol Sliač uznaný ako liečivé kúpele. Najväčšej obľube sa kúpele v Sliači tešili v 19. a začiatkom 20. storočia, kedy ich navštívilo aj množstvo významných osobností ako napr. Božena Nemcová, Andrej Sládkovič, Pavol Országh Hviezdoslav, či Ján Cikker. Postavili sa ďalšie budovy, zveľaďovali sa okolité parky a záhrady. 

Počas SNP vzácnu termálnu vodu využívali na svoje zranenia aj vojaci a partizáni. Ešte pred vojnou sa vybudoval celý komplex Palace, ktorý je od roku 1998 národnou kultúrnou pamiatkou a dnes slúži na komplexnú kúpeľnú liečbu pre všetkých svojich hostí.

Ako tráviť voľný čas v Sliači 

Ak uprednostňujete tiché prostredie obklopené prírodou, v kúpeľoch Sliač si prídete na svoje. Okolie s anglickým parkom prechádza voľne do rozľahlého lesoparku. Nachádzajú sa v ňom turistické trasy tzv. Srdiečkové, ktoré sa kľukatia po celom areáli. V samotnom kúpeľnom parku rastú vzácne druhy drevín, objavíte tu aj lipové a topoľové aleje a oddýchnuť si môžete pri kaskádových jazierkach.

Samozrejmosťou na príjemné posedenie je kaviareň v hoteli Palace s pestrou ponukou chutných zákuskov a voňavej kávy. Počas celého roka sa v spoločenských miestnostiach organizujú rôzne kultúrne podujatia. K dispozícii je biliard, pinpongový stôl, knižnica a dokonca aj divadlo s pravidelnými predstaveniami. Obľúbenými sú tanečné a hudobné večery, ktoré sa konajú v Spoločenskej dvorane určené nielen pre kúpeľných hostí, ale aj širokú verejnosť.

V areáli kúpeľov môžete v letných mesiacoch využiť taktiež tenisové kurty a osviežiť sa v termálnom kúpalisku.

  • Boli sme veľmi spokojní - pekný hotel, veľmi milý a ochotný personál, služby, strava, welnes na vysokej úrovni. Silvestrovský gala program tiež výborný. Vhodné aj pre náročných zákazníkov....
  • Určite odporučím stravovanie na dobrej úrovni nie je nutnosť vyhľadávať nejaké reštaurácie v blízkom okolí zatiaľ kultúrne vyžitie nie je možné treba vykonať rozsiahlejšie rekonštrukciu ale my s...
  • Je to v poriadku .
  • Myslím, že je všetko na jednom mieste a veľmi dostupné

Porovnanie hotelov

  Krytý bazén Vonkajší bazén Liečivá voda v objekte Pes na izbe Parkovanie Bezbariérové izby
Palace***