Kúpele Sklené Teplice

Neveľká obec uprostred Štiavnických vrchov je bohatá na množstvo termálnych prameňov, ktoré dali za vznik samotným kúpeľom Sklené Teplice. Ničím nerušené, tiché prostredie je ideálnym miestom na liečbu ubolených kĺbov a celkového relaxu.
  • Boli sme s priateľom maximálne spokojní aj v budúcnosti by sme radi využili Vaše služby
  • Hospodu jsem neviděla ani jednu, obchůdek jeden, ale nic jsme nepotřebovali vše bylo na hotelu a...

Poskytovatelia kúpeľnej starostlivosti

Liečebné termálne kúpele, a.s.

Kúpele sú zasadené do nádhernej prírody patria medzi najstaršie kúpele na Slovensku. Sú to pravdepodobne posledné kúpele, ktoré vo svojich bazénoch vodu neriedia a chemicky neupravujú. Do bazénov nateká každý deň čistá liečivá voda priamo z prameňov. Kúpele Sklené Teplice sú predurčené na liečbu ochorení pohybového a nervového ústrojenstva. Hlavné výhody voda v bazénoch... viac »

Liečebný pobyt skupina A

Liečba cez poisťovňu - pobyty typu A a typu B

Aké choroby sa liečia v Sklených Tepliciach

Liečivá termálna voda v kúpeľoch Sklené Teplice je vhodná na liečbu pohybového ústrojenstva, poúrazových a pooperačných stavov pohybového aparátu, na bolesti chrbtice, krížovej oblasti a kĺbov, artritídu, osteoporózu, nervové zakončenia pohybového aparátu a reumatické ochorenia. 

Kúpele neposkytujú liečebné pobyty pre deti. Kúpeľnú liečbu môžu absolvovať poistenci všetkých zdravotných poisťovní indikačnej skupiny A a indikačnej skupiny B.

Liečebný pobyt skupina A

Liečebné pobyty v skupine A v kúpeľoch Sklené Teplice sú v základnom štandarde plne hradené poisťovňou. Pacient hradí len poplatok za služby spojené s kúpeľnou starostlivosťou a miestnu daň. V prípade záujmu o vyšší štandard ubytovania v skupine A pacient hradí doplatky podľa aktuálneho platného cenníka doplatkov v skupine A.

Liečebný pobyt skupina B

Pri liečebných pobytoch v skupine B si v Sklených Tepliciach pacient hradí ubytovanie a stravu podľa vlastného výberu. Výška doplatku v skupine B závisí od vybraného ubytovacieho zariadenia. Ceny určuje aktuálny cenník kúpeľov skupina B.

Liečba cez poisťovňu v Sklených Tepliciach

Ubytovanie pre poistencov zdravotných poisťovní je v Sklených Tepliciach zabezpečené vo viacerých kúpeľných domoch. Ubytovanie v ubytovacích zariadeniach vyššieho štandardu v indikačnej skupine A, alebo  ubytovanie v jednolôžkovej izbe, sú považované za nadštandardnú službu a je ich možné využiť len za doplatok.

Kúpeľní hostia môžu byť ubytovaní v liečebnom dome Relax Thermal, ktorý poskytuje ubytovanie, stravovanie aj väčšinu procedúr. Centrálna recepcia pre ostatné ubytovacie zariadenia je v liečebnom dome Goethe. Tento poskytuje len ubytovanie a podávanie niektorých procedúr. Stravovanie pre všetky liečebné domy, okrem Relax Thermalu, sa podáva v liečebnom dome Alžbeta, ktorý poskytuje aj ubytovanie. Goethe je od Alžbety vzdialený 150 m. 

Nasledovné ubytovacie zariadenia poskytujú len ubytovanie, na stravu hostia dochádzajú do liečebného domu Alžbeta - liečebný dom Mateja Bela (vzdialenosť od Alžbety je 300 m) a liečebný dom Márie Terézie (vzdialenosť od Alžbety je 85 m). 

Stravovanie pre kúpeľných hostí  je formou plnej penzie. Raňajky sú servírované, obedy a večere formou výberu z 5 jedál. Kúpele ponúkajú možnosť diétneho stravovania len na základe lekárskeho odporúčania a je potrebné ho nahlásiť vopred.

V niektorých liečebných domoch sa podávajú, ako sme spomínali vyššie, aj určité druhy procedúr. Sú vždy určené pre hotelových hostí ubytovaných priamo, v tom ktorom ubytovacom zariadení. Patrí medzi ne Relax Thermal, Goethe a Mária Terézia. Na špecifické procedúry, ako je nap. jaskynný kúpeľ Parenica, Banský termálny kúpeľ a pod. je potrebné dochádzať zo všetkých liečebných domov. Vzdialenosť k procedúram záleží od ubytovacieho zariadenia, kde ste ubytovaní.

Procedúry

  • Termálne bazény - Jaskynný parný kúpeľ Parenica, Kúpeľ Márie Terézie, Banský termálny kúpeľ 

  • Vaňové kúpele - perlivý, vírivý, whirlpool

  • Masáže - klasická, reflexná, podvodná

  • Thajské masáže

  • Lymfodrenáž

  • Diadynamické interferenčné prúdy

  • Plynové injekcie

  • Oxygenoterapia

  • Magnetoterapia

  • Hydrokineziterapia

  • Liečebný telocvik - individuálny, skupinový

  • Zábaly - rašelinový, parafango, parafínový

  • Ozonoterapia

Doplatky

Ak máte záujem byť ubytovaný v samostatnej izbe, prípadne v apartmáne, kúpele Sklené Teplice si účtujú doplatok podľa aktuálneho cenníka.

V prípade, ak máte záujem o raňajky podávané formou švédskych stolov alebo šalátový bufet, môže túto možnosť využiť za poplatok.

Benefity

Kúpeľní hostia ubytovaní v liečebnom dome Goethe môžu využívať vstup do termálneho bazéna, ktorý sa nachádza priamo v liečebnom dome.

Všetci kúpeľní hostia, ale aj návštevníci, môžu ochutnať liečivú vodu z prameňa, ktorý vyviera v blízkosti liečebného domu Goethe.

Tipy a upozornenia 

  • Ubytovacie zariadenia sú rozptýlené od seba v rôznych vzdialenostiach. Ak máte problém s mobilitou, zvážte výber konkrétneho zariadenia.

  • Liečebný dom Relax Thermal sa nachádza na strmom kopci. Aj keď poskytuje všetky služby pod jednou strechou, na niektoré procedúry (napr. termálne kúpele) je potrebné dochádzať pomerne veľké vzdialenosti (cca 600 - 800 m). 

  • Neďaleko liečebného domu Alžbeta sa nachádza termálne kúpalisko, ktoré môžete za poplatok využiť počas letnej sezóny.

  • Podávanie liečebných procedúr je rozptýlené vo viacerých budovách, preto viac-menej všetci kúpeľní hostia musia dochádzať. Ak máte záujem byť čo najbližšie k procedúram, odporúčame vám ubytovanie v liečebnom dome Goethe alebo Alžbeta.

Prírodné liečivé zdroje Sklené Teplice

Základom kúpeľnej liečby v Sklených Tepliciach je liečivá termálna voda, ktorá patrí svojím zložením medzi zemité, mierne mineralizované s dominantným obsahom magnézia a kalcia. To ju predurčuje na liečbu ochorení pohybového a nervového ústrojenstva. Termálna voda v bazénoch sa chemicky neupravuje a každý deň sa vymieňa. Do bazénov nateká priamo z prameňov. V súčasnosti v kúpeľoch vyviera sedem prameňov s teplotou vody od 37°do 52° C. Voda je ochladzovaná na primeranú teplotu vhodnú pre ľudský organizmus.

Prírodná liečivá voda v kúpeľoch Sklené Teplice je stredne mineralizovaná,, neutrálna, hypotonická, síranová, vápenato-horečnatá so zvýšeným obsahom fluóru. Najväčšie zastúpenie má horčík a vápnik. Okrem týchto vzácnych minerálov obsahuje železo, draslík, bárium, lítium, sodík, amónium, stroncium, mangán a hliník.

Indikačné zameranie na vonkajšiu balneoterapiu je najmä na pohybové ústrojenstvo a neurologické ochorenia. Pitné kúry slúžia ako podporná liečba pri osteoporóze, ochoreniach tráviaceho ústrojenstva a močových ciest. Samotná liečivá pitná voda je vhodným prostriedkom na doplnenie dennej potreby niektorých minerálov ako sú fluór, horčík a vápnik.

História liečby

Výskyt termálnych prameňov v Sklených Tepliciach poznali obyvatelia z okolia oveľa skôr ako vznikli samotné kúpele. Jeden z nich vyvieral dokonca na vŕšku z travertínu a ľudia ho považovali za najväčšiu zvláštnosť. Prvá písomná zmienka o kúpeľoch je zo 16. storočia. Niekoľko storočí ich vlastnili rôzni feudáli, ktorí ich využívali, ale až tak veľmi nezveľaďovali. Až v prvej polovici 19. storočia dal nový nájomca, Jozef Lentz, vybudovať slávny Kursalon.

Najväčší rozvoj nastal, keď v 19. storočí získal kúpele do správy Banský úrad z Banskej Štiavnice.  Zaslúžil sa o výstavbu a rozšírenie liečebných domov, ako aj využitie termálnych prameňov na kúpeľnú liečbu. 

Po druhej svetovej vojne zaznamenali kúpele vo všeobecnosti dopyt po liečbe, a tak aj Sklené Teplice prosperovali z neutíchajúcej návštevy pacientov. Postupne prešli niektoré liečebné domy rekonštrukciou a samotné kúpele sa pretransformovali na akciovú spoločnosť. Komplexnou rekonštrukciou prešiel aj chýrny Kursalon, ktorý museli zo statických dôvodov posunúť o niekoľko metrov ďalej od jeho pôvodného miesta. Dnes sú kúpele Sklené Teplice vyhľadávanou destináciou pre ich jedinečné zloženie termálnej vody.

Ako tráviť voľný čas v Sklených Tepliciach

Samotné kúpele sa nachádzajú v kúpeľnom parku, a už to nabáda na prechádzky po celom areáli kúpeľov, ktorý bezprostredne prechádza do lesoparku. Len napríklad medzi liečebnými domami Alžbeta a Goethe uvidíte travertínové vodopády s horúcou vodou, ktoré tečú priamo do potoka s príznačným názvom Teplá. Ak sa vám to zdá málo, môžete využiť značené turistické chodníky a vybrať sa na rôzne túry po okolí. Na recepcii v liečebnom dome Goethe je aj požičovňa bicyklov, ktoré využijete na trávenie voľného času. Fanúšikovia bowlingu majú k dispozícii dve novovybudované dráhy pri liečebnom dome Mateja Bela.

Cez deň si môžete posedieť na káve v dennom bare v liečebnom dome Relax Thermal, alebo vo vychýrenej historickej kaviarni v Kursalone. Kursalon je známy aj svojimi pravidelnými hudobnými večermi každý týždeň od štvrtka do nedele, či už v lete, alebo v zime. Celoročne sa tu organizujú aj tématické večierky a zábavy. Najmä v lete sa usporadúvajú rôzne kultúrne podujatia, ktoré uvidíte na Letnej terase kúpeľov priamo pred Kursalonom.

  • Boli sme s priateľom maximálne spokojní aj v budúcnosti by sme radi využili Vaše služby
  • Hospodu jsem neviděla ani jednu, obchůdek jeden, ale nic jsme nepotřebovali vše bylo na hotelu a bylo tam nádherně!!!

Porovnanie hotelov

  Krytý bazén Vonkajší bazén Liečivá voda v objekte Pes na izbe Parkovanie Bezbariérové izby
Goethe***
Alžbeta***
Relax Thermal***
Mateja Bela***