Kúpele Červený Kláštor

Uprostred malebnej prírody Pienin sa nachádzajú klimatické Kúpele Červený Kláštor. Naviac tu pramení známa minerálna voda Smerdžonka, ktorá rozširuje zoznam ochorení liečených v kúpeľoch.

Liečba cez poisťovňu - pobyty typu A a typu B

Aké choroby sa liečia v Červenom Kláštore

Liečivá voda s obsahom sírovodíka v kombinácii s klimatickými podmienkami vytvárajú vhodné prostredie na liečbu onkologických chorôb, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, duševné choroby, kožné ochorenia a choroby z povolania.

Kúpele neposkytujú liečebné pobyty pre deti. Kúpeľnú liečbu môžu absolvovať poistenci všetkých zdravotných poisťovní indikačnej skupiny A a indikačnej skupiny B.

Liečebný pobyt skupina A

Liečebné pobyty v skupine A v kúpeľoch Červený Kláštor sú v základnom štandarde plne hradené poisťovňou. Pacient hradí len poplatok za služby spojené s kúpeľnou starostlivosťou a miestnu daň. V prípade záujmu o vyšší štandard pobytu v skupine A pacient hradí doplatky podľa aktuálneho platného cenníka doplatkov v kúpeľoch Červený Kláštor skupina A.

Liečebný pobyt skupina B

Pri liečebných pobytoch v skupine B v kúpeľoch Červený Kláštor si pacient hradí ubytovanie a stravu podľa vlastného výberu. Výška doplatku v skupine B závisí od vybraného ubytovacieho zariadenia. Ceny určuje aktuálny cenník kúpeľov skupina B.

Liečba cez poisťovňu v Červenom Kláštore

Ubytovanie pre poistencov zdravotných poisťovní je v kúpeľoch Červený Kláštor zabezpečené vo viacerých ubytovacích zariadeniach. Ubytovanie vyššieho štandardu v indikačnej skupine A, alebo  ubytovanie v jednolôžkovej izbe, sú považované za nadštandardnú službu a je ich možné využiť len za doplatok.

Kúpeľní hostia môžu byť ubytovaní vo viacerých kategóriách ubytovacích zariadení. Najvyšší štandard v kúpeľoch ponúka hotel Dom zdravia, kde sa nachádzajú dvojlôžkové izby a apartmány. Novopostavenou budovou je Penzión, kde sa nachádza aj wellness. Ďalším typom ubytovania sú Kúpeľné domčeky, kde v každom domčeku sú dve dvojlôžkové izby so spoločnou kúpeľňou a WC. 

Pre kúpeľných hostí je zabezpečené stravovanie formou plnej penzie. Raňajky sú podávané bufetovým spôsobom, obedy a večere sú servírované výberom z 3 jedál. Je možnosť dohodnúť sa s kúpeľmi aj na diétnom stravovaní. Na stravu dochádzajú všetci do Kúpeľnej reštaurácie, ktorá je vzdialená od hotela Dom zdravia 200 m, od Kúpeľných domčekov 50-150 m a od Penziónu 20 m.

Liečebné procedúry sa poskytujú v časti Balneoterapie v kúpeľnom hoteli Dom zdravia a v Penzióne v časti wellness. Od Kúpeľných domčekov je vzdialený 250 m. 

Procedúry

  • Vaňové kúpele - minerálny celkový, minerálny čiastočný, saturovaný, bylinný, olejový

  • Elektroliečba

  • Ultrazvuk

  • Solux

  • Masáž - čiastočná, celková, tváre, šije, reflexná chodidiel

  • Oxygenoterapia

  • Inhalácie

  • Teploliečba - rašelinový zábal

  • UVB fototerapia

  • Bioptron

  • Fyzioterapia

Doplatky

Ak máte záujem o ubytovanie v samostatnej izbe, alebo v izbe vyššieho štandardu, ktoré ponúka hotel Dom zdravia, kúpele Červený Kláštor si účtujú doplatok podľa aktuálneho cenníka. 

Vstup do vnútorného bazéna vo wellness nie je zahrnutý v cene pobytu, je potrebné si ho dokúpiť.

Benefity

V kúpeľnom areáli majú hostia k dispozícii voľne prístupné vonkajšie fitness, Kneippov chodník, aj altánok s ohniskom a posedením.

Pre všetkých kúpeľných hostí je voľne prístupný vonkajší bazén s protiprúdom.

Všetci kúpeľní hostia môžu ochutnať voľne prístupnú liečivú vodu z prameňa Smerdžonka, ktorá vyviera v areáli kúpeľov.

Tipy a upozornenia 

  • Ubytovacie zariadenia sú rozptýlené od seba v rôznych vzdialenostiach. Ak máte problém s mobilitou, zvážte výber konkrétneho zariadenia.

  • V kúpeľnom areáli sú jednotlivé služby poskytované v rôznych budovách, preto treba brať do úvahy, že počas pobytu je potrebné dochádzať na stravu aj procedúry. Vzdialenosti nie sú však veľké, max. do 300 m.

Prírodné liečivé zdroje v Červenom Kláštore

Kúpele Červený Kláštor využívajú na liečbu najmä minerálnu vodu Smerdžonka. Ide o stredne mineralizovanú, slabo alkalickú, studenú, hypotonickú síranovo-hydrogénuhličitanovú, sodno-vápenato-horečnatú, sulfánovú, prírodnú liečivú vodu. Sírovodík sa dobre vstrebáva cez kožu a sliznicu a jeho účinok je aj niekoľko hodín po sírnom kúpeli. Využíva sa na liečbu kožných ochorení, ale podľa balneologického posudku má liečivé a blahodarné účinky aj na pohybové a tráviace ústrojenstvo, či nervové choroby. Minerálna voda sa taktiež využíva na inhalačnú liečbu a pitnú kúru.

Kúpeľnú liečbu vhodne dopĺňajú aj klimatické podmienky Pieninského národného parku s množstvom slnečných dní a horskej klímy. 

História liečby

Už z historických prameňov vieme, že začiatkom 14. storočia prišli do Červeného Kláštora mnísi, ktorí pestovali a zbierali liečivé byliny a ako prví začali využívať aj liečivú minerálnu vodu. Najznámejším z nich bol určite lietajúci mních Cyprián a jeho vzácny herbár. Keď začiatkom 19. storočia kláštor zrušili, bol to miestny mlynár, ktorý ponúkal vaňové kúpele z liečivej minerálnej vody. Neskôr niesli názov Kúpele pod Tromi Korunami a koncom 19. storočia boli začlenené medzi oficiálne kúpele Rakúsko-Uhorska. Počas I. svetovej vojny boli zničené a neskôr znova zrekonštruované, avšak po II. svetovej vojne sa už kúpele Červený Kláštor nepodarilo obnoviť. 

V roku 2010 vyhlásili prameň za prírodný liečivý zdroj a táto skutočnosť odštartovala vybudovanie nového kúpeľného hotela Dom zdravia. Od roku 2012 kúpele otvorili svoje brány a neskôr získali aj štatút klimatických kúpeľov. Kúpele v Červenom Kláštore sú jediné kúpele na Slovensku, v ktorých sa na jednom mieste okrem iných indikácií liečia choroby dýchacích ciest i kože.

Ako tráviť voľný čas v Červenom Kláštore

Celý areál kúpeľov je výborne prispôsobený na trávenie voľného času. V kúpeľnom parku strávite príjemné prechádzky popri kvetinovej a bylinkovej záhradke, pristaviť sa môžete pri Kaplnke Matky Ustavičnej Pomoci, alebo absolvovať vonkajšiu Kneipp terapiu s balančným chodníkom.

Ak máte rádi aktívne trávenie voľného času, areál vám ponúka plno možností. Pre deti je pripravené detské ihrisko s trampolínou a veľká lanová pyramída. Zašportovať si môžete na volejbalovom, minifutbalovom a bedmintonovom ihrisku. Nájdete tu aj možnosti hrania petangu, ruských kuželiek a veľkého šachu. 

Keďže sa kúpele Červený Kláštor nachádzajú v Pieninskom národnom parku, okolie ponúka množstvo turistických trás. Najväčším lákadlom je bezpochyby splav Dunajca, avšak národný park môžete spoznávať aj na bicykli, ktorý si požičiate v niektorej z množstva požičovní.

Porovnanie hotelov