Kováčová

V tichom, bezveternom údolí Zvolenskej kotliny sa nachádzajú kúpele Kováčová, ktoré poskytujú široké zameranie liečby aj vďaka svojim termálnym prameňom.

Liečba cez poisťovňu - pobyty typu A a typu B

Indikácie - aké choroby sa liečia v Kováčovej

Liečivá termálna voda v Kováčovej je vhodná na liečbu chorôb pohybového ústrojenstva, ochorení nervového pôvodu, chorôb tráviaceho ústrojenstva, látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, ochorení obličiek a močových ciest a ženských chorôb.

Kúpele Kováčová neposkytujú liečebné pobyty pre deti. Kúpeľnú liečbu môžu absolvovať poistenci všetkých zdravotných poisťovní indikačnej skupiny A a indikačnej skupiny B.

Liečebné pobyty pre deti aj dospelých poskytuje Špecializovaný liečebný ústav Marína. Indikácie, ktoré liečia sú nasledovné - onkologické choroby, nervové choroby a choroby pohybového ústrojenstva.

Národné rehabilitačné centrum v Kováčovej sa špecializuje na komplexnú prevenciu, diagnostiku a kvalifikovanú rehabilitačnú liečbu po operáciách, zraneniach a úrazoch nervového systému, pohybového ústrojenstva a pod.

Liečebný pobyt skupina A

Liečebné pobyty v skupine A v Kováčovej sú v základnom štandarde plne hradené poisťovňou. Pacient hradí len poplatok za služby spojené s kúpeľnou starostlivosťou a miestnu daň. V prípade záujmu o vyšší štandard pobytu v skupine A pacient hradí doplatky podľa aktuálneho platného cenníka doplatkov v Kúpeľoch Kováčová skupina A.

Liečebný pobyt skupina B

Pri liečebných pobytoch v skupine B si v kúpeľoch Kováčová pacient hradí ubytovanie a stravu. Výška doplatku v skupine B  závisí od aktuálneho cenníka Kúpeľov Kováčová skupina B.

Liečba cez poisťovňu v Kováčovej

V závislosti od indikácie kúpeľnej liečby, môžu stráviť pacienti v Kováčovej svoj liečebný pobyt v Kúpeľoch Kováčová, Špecializovanom liečebnom ústave Marína alebo Národnom rehabilitačnom centre.

Ubytovanie v jednolôžkovej izbe v indikačnej skupine A je považované za nadštandardnú službu a je ho možné využiť len za doplatok.

V kúpeľoch Kováčová sú pacienti ubytovaní v liečebnom dome Detvan. Tu sa poskytuje aj celodenné stravovanie. Raňajky sú kontinentálne, obedy a večere servírované výberom z 3 jedál. Na liečebné procedúry sa dochádza do priľahlých budov Balneoterapie, ktoré sú vzdialené 30 m. Procedúry sa poskytujú až do večerných hodín vrátane víkendov a sviatkov.

Špecializovaný liečebný ústav Marína poskytuje všetky služby pod jednou strechou, nie je potrebné nikam dochádzať. Ubytovanie, stravovanie, liečebné procedúry a rehabilitácie sú priamo tam. Pacientom sa podáva plná penzia výberom z niekoľkých jedál. V budove sa nachádza aj materská, základná a špeciálna škola prispôsobená pre potreby detských pacientov. 

Národné rehabilitačné centrum je vybudované tak, aby sa pacienti všade dostali suchou nohou. Jednotlivé budovy sú poprepájané spojovacími chodbami, bezbariérové a prispôsobené aj ťažko chorým pacientom. Stravovanie je podávané formou plnej penzie, výberom z jedál.

Doplatky

Ak máte záujem o ubytovanie v samostatnej izbe, Kúpele Kováčová si účtujú doplatok podľa aktuálneho cenníka.

V prípade zmeny izby si Kúpele Kováčová účtujú jednorazový poplatok.

Benefity

Kúpeľní hostia si môžu za symbolický poplatok kúpiť vstup 1x denne do aquaparku Holidaypark vzdialeného 200 m.

Tipy a upozornenia

  • Pri zabezpečovaní pobytu cez zdravotnú poisťovňu je potrebné si dať pozor, do ktorého liečebného ústavu je liečba schválená. Kúpele Kováčová zabezpečujú štandardnú kúpeľnú liečbu, avšak Špecializovaný liečebný ústav Marína a Národné rehabilitačné centrum sú špecializovanými štátnymi pracoviskami zameranými na ťažké pooperačné, poúrazové stavy a vážne diagnózy. 

Prírodné liečivé zdroje Kováčová 

Kúpele Kováčová využívajú na svoju liečbu najmä termálnu vodu s teplotou 48,5°C.  Je klasifikovaná ako  síranovo-hydrouhličitanová, vápenato-horečnatá, termálna, hypotonická minerálna voda. Po ochladení na 39 °C sa ňou napĺňa kúpeľný bazén a vane. Prameň s kapacitou 50 l / s patrí medzi najvýdatnejšie na Slovensku a zásobuje všetky tunajšie kúpeľné i rekreačné zariadenia.

História liečby

Termálny prameň bol v Kováčovej objavený náhodou, spoločnosťou na spracovanie železnej rudy. Tá robila prieskumné vrty, a tak v roku 1898 narazila na horúci prameň. Najskôr túto termálnu vodu využívali len miestni obyvatelia, až neskôr začiatkom 20. storočia sa vybudovali prvé kúpeľné domy a horúca voda sa začala využívať na kúpeľnú liečbu. Vybudoval sa špecializovaný ústav pre detských pacientov a neskôr aj rehabilitačné centrum s dosahom pre celú republiku. 

Postupne sa postavili ďalšie budovy, aby kapacitne stíhali poskytovať všetky služby. Z termálneho kúpaliska sa vybudoval moderný aquapark, ktorý slúži všetkým hosťom a návštevníkom.

Ako tráviť voľný čas v Kováčovej

Kúpele Kováčová sa nachádzajú v tichom prostredí, ktoré umožňuje, či už príjemné prechádzky, alebo turistické vychádzky po okolí. V celej lokalite sa nachádza množstvo dobre značených cyklotrás a turistických trás. Zajazdiť si môžete na koni, alebo športovo rybárčiť. V neďalekom areáli termálneho kúpaliska sú k dispozícii ihrisko na tenis, volejbal, streetbal a minigolf. 

Blízkosť miest ako je Zvolen a Banská Bystrica zaručujú aj množstvo kultúrnych a spoločenských podujatí, ktoré sa v jednotlivých mestách pravidelne organizujú.

Milovníkom adrenalínu môžeme odporučiť vyhliadkové lety buď z letiska v Očovej , alebo z letiska Sliač. Fanúšikovia zimných športov majú v okolí viacero lyžiarskych stredísk a bežkárskych tratí.

Porovnanie hotelov