Kúpele Smrdáky

V malej obci na západnom Slovensku sa nachádza ukrytý poklad “slovenské Mŕtve more” s jedinečným liečivým zložením, vďaka čomu sú kúpele Smrdáky vyhľadávanou destináciou domácich aj zahraničných hostí.
  • Okolie je velmi pekne, udrziavany a priestranny park. Moznost vyuzit sportove aktivity priamo v...

Liečba cez poisťovňu - pobyty typu A a typu B

Indikácie - aké choroby sa liečia v Smrdákoch

V Smrdákoch vyviera minerálna voda s najvyšším obsahom sírovodíka na svete a z tohto dôvodu je určená na liečbu kožných chorôb a s nimi súvisiacich zápalových ochorení pohybovej sústavy - psoriáza, akné, ružienka, ekzém, ichtyóza a všetky druhy dermatitídy, psoriatická, reumatická a osteoartritída, vertebropatia a ankylozujúca spondylitída.

Kúpele poskytujú aj liečebné pobyty pre deti. Kúpeľnú liečbu môžu v Smrdákoch absolvovať poistenci všetkých zdravotných poisťovní indikačnej skupiny A a indikačnej skupiny B.

Liečebný pobyt skupina A

Liečebné pobyty v skupine A v kúpeľoch Smrdáky sú v základnom štandarde plne hradené poisťovňou. Pacient hradí len poplatok za služby spojené s kúpeľnou starostlivosťou a miestnu daň. V prípade záujmu o vyšší štandard ubytovania v skupine A pacient hradí doplatky podľa aktuálneho platného cenníka doplatkov v kúpeľoch Smrdáky skupina A.

Liečebný pobyt skupina B

Pri liečebných pobytoch v skupine B si v Smrdákoch pacient hradí ubytovanie a stravu podľa vlastného výberu. Výška doplatku v skupine B v Smrdákoch závisí od vybraného ubytovacieho zariadenia. Ceny určuje aktuálny cenník kúpeľov Smrdáky skupina B.

Liečba cez poisťovňu v Smrdákoch

Ubytovanie pre poistencov zdravotných poisťovní je v Smrdákoch zabezpečené vo viacerých kúpeľných hoteloch. Ubytovanie v ubytovacích zariadeniach vyššieho štandardu v indikačnej skupine A, alebo  ubytovanie v jednolôžkovej izbe, sú považované za nadštandardnú službu a je ich možné využiť len za doplatok.

Kúpeľný hotel s centrálnou recepciou pre všetky ubytovacie zariadenia je hotel s príznačným názvom - hotel Centrál. Poskytuje ubytovanie a časť zdravotnej starostlivosti. Všetci kúpeľní hostia dochádzajú na stravovanie do hotela Vietoris, ktorý je od hotela Centrál vzdialený 50 m, od hotela Morava 220 m, od Dependance Záhorák 500 m, od Dependance Záhorie 300 m. Hotel Vietoris, samozrejme, poskytuje aj ubytovanie.

Pre detského pacienta je určená detská liečebňa Eva, ktorá poskytuje všetky služby pod jednou strechou. Nie je potrebné nikam dochádzať. Deti tu majú k dispozícii aj základnú školu a 24-hodinovú zdravotnú službu.

Stravovanie pre kúpeľných hostí je formou plnej penzie. Raňajky sú servírované, obedy a večere formou výberu z jedál. Kúpele ponúkajú možnosť diétneho stravovania, je potrebné ho nahlásiť vopred.

V hoteli Centrál sa nachádzajú aj ambulancie lekárov a ošetrovne. Poskytujú sa tu tzv. suché procedúry pre všetkých kúpeľných hostí. Na ostatné procedúry sa dochádza do priľahlých budov a Balneocentra, ktoré sú v rôznej vzdialenosti - od 50 do 400 m, v závislosti od toho, v ktorom ubytovacom zariadení ste ubytovaní.

Procedúry

  • Balneoterapia - parafínový zábal, insuflácia CO2, podvodná trysková masáž, vírivý kúpeľ, individuálny bublinkový kúpeľ, lymfatická vodná masáž, škótske streky, šliapací kúpeľ, bahenný zábal, kožná kryoterapia, minerálny sírovodíkový kúpeľ, kúpeľ s liečivou prísadou

  • Fyzioterapia - skupinové terapeutické cvičenia, ultrazvuková terapia, manipulačná a mobilizačná terapia, individuálne terapeutické cvičenia, aerobik, nordic walking

  • Masáže - reflexná, klasická čiastočná, reflexná chodidiel

  • Fyzikálna terapia - UV fototerapia, elektroterapia, TENS, magnetoterapia

Doplatky

Ak máte záujem byť ubytovaný v samostatnej izbe, prípadne v izbe vyššieho štandardu v indikačnej skupine A, kúpele Smrdáky si účtujú doplatok podľa aktuálneho cenníka. Doplatky pre poistencov indikačnej skupiny B sú v závislosti od výberu ubytovacieho zariadenia a kategórie izby.

V prípade, že si prajete vyšší štandard stravovania, ktorý zahŕňa raňajky formou bufetu a výber z viac druhov jedál, je potrebné si rezervovať vyššiu kategóriu izby. Stravovanie prebieha v reštaurácii určenej pre samoplatcov.

Benefity

Kúpele Smrdáky ponúkajú zvýhodnenú cenu pobytu pre sprievodnú osobu.

Tipy a upozornenia 

  • Ubytovacie zariadenia v Smrdákoch sú rozptýlené od seba v rôznych vzdialenostiach. Ak máte problém s mobilitou, zvážte výber konkrétneho zariadenia.

  • Podávanie liečebných procedúr je rozptýlené vo viacerých budovách, preto viac-menej všetci kúpeľní hostia musia dochádzať. Ak máte záujem byť čo najbližšie k procedúram, odporúčame vám ubytovanie v kúpeľnom hoteli Centrál. Upozorňujeme však, že hotel nemá výťah.

Prírodné liečivé zdroje Smrdáky

Jedinečné prírodné liečivé zdroje v kúpeľoch Smrdáky sú najmä minerálna voda a liečivé minerálne bahno. Minerálna voda má mimoriadne vysokú koncentráciu sírovodíka, ktorý má intenzívny liečivý účinok na všetky typy kožných chorôb. Obsah minerálnych látok je tak vysoký, že voda sa pred použitím na kúpeľnú liečbu musí zriediť. Využívajú sa dva zdroje studenej (13 °C) sírovodíkovej vody – pramene Jozef I. a Jozef II. Z týchto prameňov vyviera mierne mineralizovaná zásaditá hypotonická voda s obsahom hydrogenuhličitanov, chloridouhličitanov a sodíka, ako aj zvýšeným obsahom kyseliny boritej. Vďaka vysokému obsahu síry je voda mimoriadne účinná pri liečbe kožných ochorení ako je psoriáza a ekzém. 

Unikátne prírodné liečivé bahno s obsahom síry vzniká, keď siričitá minerálna voda preteká cez miestnu sprašovú pôdu. Dokáže udržať teplo až 4x dlhšie a vďaka tomu zahreje aj tkanivá a orgány, ktoré sú hlbšie v tele. Bahenné zábaly zmierňujú opuchy v okolí kĺbov, uvoľňujú svalové napätie a zlepšujú vyživovanie chrupiek, spojivových tkanív a medzistavcových platničiek.

História liečby

Prvá písomná zmienka o Smrdákoch pochádza z roku 1436. Osada sa pôvodne volala Nová Ves, avšak jej obyvateľov volali široko-ďaleko “Smrdáci”, kvôli zvláštne zapáchajúcim prameňom. Toto pomenovanie im tak prischlo, že aj obec sa postupne premenovala. Smrdáky ako kúpeľné mesto sa spomínajú až v roku 1617. Najväčší rozmach zaznamenali v 19. storočí, kedy majiteľ pozemkov Jozef Vietoris dal postaviť prvý kúpeľný dom a grandiózny kaštieľ pre svoju rodinu, ktorý sa stal a je dodnes symbolom kúpeľov. Zároveň odvodnil blízke močiare a založil rozsiahly kúpeľný park so vzácnymi drevinami.

Začiatkom 20. storočia boli kúpele Smrdáky vysoko navštevované a obľúbené. Postupne sa urobili ďalšie vrty, pri ktorých sa našli tiež sírovodíkové pramene. Rozšírili sa ubytovacie kapacity a v posledných rokoch prešli aj kompletnou rekonštrukciou. 

Ako tráviť voľný čas v Smrdákoch 

Aj keď sú kúpele súčasťou malej obce, o trávenie voľného času pre kúpeľných hostí tu nie je núdza. V hoteli Centrál je kaviareň, kde sa pravidelne organizujú tanečné večierky so živou hudbou. V hoteli Vietoris vás privíta príjemná reštaurácia a lobby bar s letnou terasou. Veľmi obľúbenou je kaviareň v hoteli Morava so štýlovou letnou terasou, kde sa pravidelne konajú gastronomické večery pri živej hudbe.

Milovníci filmov sa môžu zúčastniť raz do týždňa premietania v kine v hoteli Centrál, alebo si požičať zaujímavú knihu z knižnice. Pravidelne sa pre všetkých kúpeľných hostí organizujú animačné aktivity a výlety v okolí.

Nudiť sa nebudú ani prívrženci športovania. Môžete si zahrať tenis, volejbal, biliard, stolný tenis, alebo zacvičiť si v posilňovni. 

Slovenské “Mŕtve more”

Vďaka svojej minerálnej liečivej vode s vysokým obsahom sírovodíka sú kúpele Smrdáky často označované ako “slovenské Mŕtve more”. A účinky liečivého bahna a minerálnej vody vám to určite potvrdia, ako aj vyše 400-ročná história liečby kožných a pohybových ochorení.

  • Okolie je velmi pekne, udrziavany a priestranny park. Moznost vyuzit sportove aktivity priamo v parku, ale i vo fitku a dennom programe kupelov. V centralnej budove moznost vyuzit billiard, kino,...

Porovnanie hotelov