Kúpele Štós

Na hranici Slovenského krasu a Spišského Rudohoria sa v nádhernom prostredí hôr rozprestierajú klimatické kúpele Štós. Už samotný nádych miestneho vzduchu je liečivý a každý pociťuje pozitívne účinky horského prostredia.

Poskytovatelia kúpeľnej starostlivosti

Kúpele Štós, a.s.

Kúpele Štós sa rozprestierajú na juhovýchode Slovenska, uprostred prírody plnej voňavých jedlí a smrekov na hranici Spišského rudohoria a Slovenského krasu. Pobyt v Kúpeľoch Štós je spríjemnený vďaka vitálnemu vodnému svetu, ktorý poteší dušu a telo. Novinkou je moderný plavecký a relaxačný bazén s protiprúdom, vodným chrličom a masážnymi tryskami. Hlavným indikačným zameraním Štósu je liečba... viac »

Liečebný pobyt skupina B

Liečba cez poisťovňu - pobyty typu A a typu B

Indikácie - aké choroby sa liečia v Štóse

Kúpele Štós sú zamerané predovšetkým na liečbu ochorení dýchacích ciest. Liečia však aj choroby z povolania, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, onkologické choroby a duševné choroby.

Kúpele poskytujú liečebné pobyty aj pre deti. Kúpeľnú liečbu môžu absolvovať poistenci všetkých zdravotných poisťovní indikačnej skupiny A a indikačnej skupiny B.

Liečebný pobyt skupina A

Liečebné pobyty v skupine A v Kúpeľoch Štós sú v základnom štandarde plne hradené poisťovňou. Pacient hradí len poplatok za služby spojené s kúpeľnou starostlivosťou a miestnu daň. V prípade záujmu o vyšší štandard pobytu v skupine A pacient hradí doplatky podľa aktuálneho platného cenníka doplatkov v Kúpeľoch Štós skupina A.

Liečebný pobyt skupina B

Pri liečebných pobytoch v skupine B si v Štóse pacient hradí ubytovanie a stravu. Výška doplatku v skupine B závisí od vybraného ubytovacieho zariadenia. Ceny určuje aktuálny cenník Kúpeľov Štós skupina B.

Liečba cez poisťovňu v Štóse

Ubytovanie pre poistencov zdravotných poisťovní je v Štóse zabezpečené vo viacerých kúpeľných domoch. Ubytovanie vyššieho štandardu v indikačnej skupine A, alebo ubytovanie v jednolôžkovej izbe, sú považované za nadštandardnú službu a je ich možné využiť len za doplatok.

Hlavným kúpeľným domom  je budova Komporday. Tu sa poskytujú všetky služby pod jednou strechou - ubytovanie, stravovanie a procedúry. Nachádzajú sa tu aj vitálny a vodný svet, plavecký bazén, fitness centrum, školiaca a spoločenská miestnosť. Svoje ordinácie a ambulancie tu majú aj lekári.

Ďalším kúpeľným domom je Tatranka, ktorá je určená na kúpeľnú liečbu detských pacientov. Poskytuje ubytovanie, k dispozícii je aj ordinácia lekára a ambulancie sestier. Na stravovanie a procedúry sa dochádza do hlavnej budovy vzdialenej 190 m. V blízkosti je vybudovaná základná a materská škola ako aj detské ihrisko. 

Kúpeľný dom Slnečný lúč je určený tiež pre detského pacienta v sprievode rodiča. Poskytuje len ubytovanie, taktiež sa na stravovanie a procedúry dochádza do hlavnej budovy vzdialenej 650 m. V blízkosti je vybudované detské ihrisko a vonkajšie posedenie.

Stravovanie pre kúpeľných hostí je formou plnej penzie. Raňajky, obedy a večere sú servírované. Je možnosť aj diétneho stravovania.

Liečebné procedúry sa podávajú v hlavnej budove v kúpeľnom dome Komporday, vrátane rehabilitačného bazéna a vitálneho sveta. Niektoré procedúry sa poskytujú v Inhalatóriu vzdialenom 130 m od hlavnej budovy. Na speleoterapiu sa dochádza do Jasovskej jaskyne, ktorá je od kúpeľov Štós vzdialená 19 km.

Procedúry

  • Speleoterapia - v blízkej Jasovskej jaskyni

  • Elektroliečba - bioptrónová lampa, diadynamické prúdy, interferenčné prúdy, krátkovlnová diatermia, solux, magnetoterapia, ultrazvuk

  • Rehabilitácia - individuálna, skupinová, fitness, trakcia

  • Masáže - klasická, čiastočná, reflexná, aromaterapeutická, športová, manuálna lymfodrenáž

  • Plynové injekcie

  • Vodoliečba - perličkový kúpeľ, whirlpool, parný kúpeľ, škótske streky

  • Zábal - parafínový, rašelinový

Doplatky

Ak máte záujem o ubytovanie v samostatnej izbe, alebo v izbe vyššieho štandardu, kúpele Štós si účtujú doplatok podľa aktuálneho cenníka.

Doprovod ku kúpeľnej liečbe dieťaťa si pri štandardnom ubytovaní dopláca len stravu.

Benefity

Vstup do rehabilitačného bazéna je súčasťou liečebného pobytu.

Hostia majú bezplatné parkovanie v areáli kúpeľov.

Tipy a upozornenia

  • Vodný svet a rehabilitačný bazén sú v prevádzke od pondelka do nedele, zvyčajne až do večerných hodín.

Prírodné liečivé zdroje Štós 

Hlavným liečivým zdrojom kúpeľov Štós je ich samotné umiestnenie uprostred prírody v nadmorskej výške 650 m. Ide o klimatické kúpele zamerané na liečbu dýchacích ciest s liečivou klímou horského prostredia. Účinky liečby sú podporené unikátnou speleoterapiou v neďalekej Jasovskej jaskyni. Táto liečba má dlhú tradíciu s výbornými výsledkami. Spolu s rozsiahlym lesoparkom a vysokým počtom slnečných dní vytvárajú ideálne podmienky pre liečbu detských a dospelých pacientov.

História liečby

Počiatky liečby a samotných kúpeľov sa dajú veľmi presne datovať. Obyvatelia mestečka Štós sa na podnet nadšenca Róberta Kompordaya rozhodli vybudovať kúpele. So stavbou sa začalo v roku 1882 a už o rok neskôr sa otvorila prvá kúpeľná sezóna. Zo začiatku boli kúpele len sezónne, počas leta. Klientela sa rozrastala a vyžiadala si výstavbu ďalších budov na ubytovanie, ale napr. aj tanečnej dvorany. 

V roku 1963 bola uvedená do prevádzky prvá klasická fínska sauna v celom Československu. Táto po rekonštrukcii a modernizácii slúži v kúpeľoch dodnes. Taktiež sa zmodernizovali ubytovacie zariadenia, vrátane hlavnej budovy Komporday ako aj priestory na poskytovanie procedúr, vodný svet a vitálny svet.

Ako tráviť voľný čas v Štóse

Kúpeľný dom Komporday ponúka príjemné posedenie vo svojej kaviarni a reštaurácii, alebo aj oddych a relax na slnečnej terase. Priamo v hoteli sa nachádza aj spoločenská miestnosť, detská herňa, biliard, knižnica a požičovňa bicyklov. 

Rozsiahly kúpeľný park priam nabáda na prechádzky. Samotné dýchanie čistého vzduchu bez aerosólov a znečistenia pôsobí blahodárne na dýchacie cesty. Lesopark je národnou kultúrnou pamiatkou s viac ako 200 druhmi vzácnych drevín, potôčikom, jazierkom, fontánou a kaskádami. Deti sa môžu vyhrať v detskej herni Macík, ktorá sa nachádza v budove základnej a materskej školy a v dobrom počasí zase na detskom ihrisku Permoník v blízkosti kúpeľného domu Tatranka. Kto má chuť si posedieť večer pri ohni, využije altánok s ohniskom a pripraveným drevom. Balíček na opekanie vám na zakúpenie ponúka Caffé Comporday. 

Kúpele Štós organizujú pre svojich kúpeľných hostí aj fakultatívne výlety do okolia, na ktoré sa môžete prihlásiť počas pobytu.

Porovnanie hotelov

  Krytý bazén Vonkajší bazén Liečivá voda v objekte Pes na izbe Parkovanie Bezbariérové izby
Hlavná budova - Komporday**