História piešťanských kúpeľov

Piešťanské kúpele patria k najobľúbenejším kúpeľným strediskám na Slovensku. To, že rovnako tak to bolo aj v minulosti, dokladá ich bohatá história. Nazrime spolu do najstarších dejín a spoznajme históriu piešťanských kúpeľov.

Infanteristi v roku 1915 pred Napoleonovými kúpeľmi v Piešťanoch

Termálne pramene v Piešťanoch využíval už praveký človek

Osídlenie dnešného kúpeľného mesta Piešťany a jeho okolia siaha až do najstarších čias. Horúcu termálnu vodu vyhľadávali ako ľudia, tak aj zvieratá. Svedčia o tom aj mnohé archeologické nálezy v podobe kostí rôznych druhov pravekých zvierat, nástrojov, či unikátnej Moravianskej Venuše. 

História piešťanských kúpeľov sa začala písať v roku 1113, kedy sa objavila v Zoborskej listine uhorského kráľa Kolomana I. prvá písomná zmienka o Piešťanoch. V priebehu storočí vlastnili Piešťany rôzne šľachtické rody, či priamo spadali pod kráľovský majetok. Čo sa týka piešťanského bahna a liečivých prameňov, tie sa spomínajú po prvý raz písomne v roku 1549. Bezpochyby však môžeme povedať, že sa využívali podstatne skôr. 

História piešťanských kúpeľov v 18. storočí a 19. storočí

V roku 1720 daroval panovník Karol VI. panstvo Hlohovec spolu s Piešťanmi Jánovi Leopoldovi Erdődymu. Rodina Erdődyovcov vlastnila mesto do roku 1848, kedy kúpele prenajali v od roku 1889 do roku 1944 Winterovcom. 

Prvé kúpeľné budovy boli vystavané v roku 1778. Po vážnom poškodení ich prestavali v klasicistickom slohu a pribudol aj piešťanský kúpeľný park. V tomto období vybudovali aj Napoleonské kúpele. Tie tvoria súbor klasicistických budov, ktoré postavili priamo nad prameňmi. 

Liečebné kúpele začali fungovať v roku 1830. V 19. storočí pôsobil v piešťanských kúpeľoch aj prvý balneológ, lekár František Ernest Scherer.

Piešťanské kúpele počas éry Winterovcov 

Najväčší rozmach kúpeľov v Piešťanoch nastal potom ako si kúpele prenajala od Erdődyovcov rodina Winterovcov. Alexander Winter a jeho synovia sa zaslúžili o zviditeľnenie kúpeľov na medzinárodnej úrovni, pričom sa tu chodili liečiť mnohé známe osobnosti vtedajšieho sveta. 

Winterovci sa zaslúžili aj o výstavbu do tých čias najluxusnejšieho hotela Thermia Palace a kúpeľného domu Irma, kúpeľného hotela Pro Patria a hotela Excelsior. Zároveň sa postarali o skvalitnenie služieb v oblasti balneológie a zaviedli novšie a najmodernejšie metódy kúpeľnej starostlivosti. 

Zaujímavosti

  • V roku 1894 vznikol symbol kúpeľov – Barlolámač.
  • Winter svoj život a dielo opísal v spomienkach, ktoré vydali v roku 2001 v knižnej podobe. Na základe tejto knihy bol natočený film Optimista. 
  • V roku 1642 Adam Trajan z Benešova popísal piešťanské kúpele v oslavnej básni Saluberrimae Pistinienses Thermae.

Piešťanské kúpele po druhej svetovej vojne až do súčasnosti 

Po druhej svetovej vojne došlo k zoštátneniu kúpeľov. V rokoch 1965 –1980 prebehla výstavba komplexu ďalších kúpeľných domov Balnea na Kúpeľnom ostrove.

Nasledoval ďalší komplex liečebných domov Grand a Splendid, ktorý vystavili v rokoch 1970 – 1971. V rokoch 1979 – 1980 vybudovali hotel Esplanade. Komplex bol postavený v neofunkcionalisticej architektúre. Budovy sú prepojené navzájom spolu aj s budovou balneoterapie, čím poskytujú návštevníkom absolútny komfort.

Kúpele Piešťany dnes spadajú pod medzináronú sieť hotelov Ensana Health Spa.

Známa osobnosť

Ľudovít Winter (1870 – 1968)

Narodil sa 1. novembra 1870 v Šahách a zomrel 15. septembra 1968 v Piešťanoch. Práve vďaka Ľudovítovi Winterovi, ktorého otec Alexander sa stal nájomcom piešťanských kúpeľov v roku 1889, dosiahli kúpele svetového mena.

Atívne sa podieľal na prestavbe kúpeľov, podnietil výstavbu dovtedy najluxusnejšieho hotela na Slovensku – Thermie Palace.  Zároveň sa podieľal aj vo zveľaďovaní samotného mesta Piešťany. Počas druhej svetovej vojny ho deportovali do koncentračného tábora v Terezíne.

Po znárodnení kúpeľov v roku 1948 žil v ústraní a chudobe. Zomrel v roku 1968. Pochovaný je na cintoríne v Piešťanoch. 

Zdroj foto: Balneologické múzeum Imricha Wintera

Fotografie

Doprava do kúpeľného mesta Piešťany

Kúpeľné mesto Piešťany má priaznivú polohu medzi Bratislavou, Nitrou a Trenčínom. Do Kúpeľov Piešťany sa dostanete vlakom aj autobusom. Cez mesto prechádza diaľnica D1 a cesta 61 smerujúca z Trnavy do Nového Mesta nad Váhom. 

Letisko Piešťany je od Kúpeľného ostrova vzdialené asi 4,5 km, avšak z tohto letiska nelietajú pravidelné, len charterové lety. Z letiska M. R. Štefánika v Bratislave premávajú pravidelné lety. Z Piešťan na letisko v Bratislave je to asi 77 km cestou E75. 

Parkovanie

Parkovať je možné priamo na Kúpeľnom ostrove za poplatok. 

Mapa miesta

Kontakt

SLK Piešťany a.s.
Winterova 29
92 129 Piešťany

GPS súradnice: 48.5895858°, 17.8363294°

Mohlo by vás zaujímať

Alfons Mucha spolu s Ľudovítom Winterom v piešťanských kúpeľoch Umelci v kúpeľoch

Kúpele na Slovensku majú dlhú tradíciu. Silu liečivých prameňov začali ľudia využívať od 13. storočia. V priebehu storočí kúpele vyhľadávali aj mnohé známe osobnosti a umelci, ktorí sa tu snažili prinavrátiť si svoje stratené zdravie, či hľadali novú inšpiráciu k tvorbe.

Zistiť viac
Aponiovská knižnica Aponiovská historická knižnica

Obec Oponice ukrýva knižnicu v miestnom kaštieli, ktorá patrí medzi najkrajšie interiérové knižnice na Slovensku. Okrem svojho interiéru zaujme knižnica predovšetkým svojím obsahom – vzácne diela písané v 12-tich jazykoch v pôvodných vydaniach z rokov 1515 až 1940.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore