Kúpeľný park Piešťany

Keď navštívite svetoznáme kúpele v Piešťanoch, prejdite sa určite aj po kúpeľnom parku s leknovými jazierkami a pávmi. Okrem toho, že Kúpeľný park Piešťany poskytuje príjemné osvieženie a odpočinok nielen pre kúpeľných hostí, sa môžete pokochať pohľadom na najrozmanitejšie dreviny z viacerých kontinentov.

Farebnosť kúpeľného parku v Piešťanoch

Kúpeľný park v Piešťanoch – areál zelene a oddychu

Trend budovania upravených parkov zasiahol aj Piešťany. Pôvodný lužný les musel pred cca 150 rokmi ustúpiť zmenám vodných pomerov a stavebným prácam. Po vybudovaní hotela Thermia Palace (1912) a dnes už neexistujúcich Františkových kúpeľov (1898), sa začala venovať pozornosť aj kúpeľnému parku.

Pre návštevníkov bolo potrebné vytvoriť areál zelene a oddychu. Doviezli sa sem cudzokrajné dreviny. Nájdeme tu leknové jazierka s termálnou vodou, ale aj malú zoologickú záhradu s pávmi. Tie sa stali symbolom kúpeľov.

Jazierka s termálnou vodou

V parku sú 3 jazierka s termálnou vodou a výsadbou vodných rastlín. Najvzácnejšie je lekno viktória kráľovská (Victoria regia), ktoré pochádza z tropických oblastí. Každý rok sa dováža z botanických záhrad v Českej republike. Veľkosť listov tohto lekna môže dosiahnuť až 2 m. Kvety vydržia len niekoľko hodín, sú biele. Potom kvet hynie a mení farbu na ružovú. 

Termálne jazierka majú na dne bahno a okrem toho sa jazierka zohrievajú zvyškovým teplom z vytekajúcej termálnej vody, ktorá je pravidelne kontrolovaná. Voda má v lete 25 – 28 °C, v zime 10 – 12 °C.

Studňa Adam Trajan a zrecie bazény

Najstarší hlavný termálny prameň bol pomenovaný podľa autora oslavnej básne o piešťanských kúpeľoch Adama Trajana Benešovského. Nachádza sa za Napoleonskými kúpeľmi. Hĺbka studne je 7,5 m a teplota 65 – 67 °C. Neďaleko môžete zhliadnuť aj zrecie bazény, kde bahno zreje 1 rok pri teplote 40 °C.

Fontány na Kúpeľnom ostrove

Na Kúpeľnom ostrove sa nachádza aj 5 fontán, pričom najstaršou a pamiatkovo chránenou je dvojica fontán v záhrade 5* hotela Thermia Palace. Tieto vznikli začiatkom 20. storočia a sú zároveň súčasťou secesnej záhrady. V jednej z fontán je osadená socha Najády – vodná grécka nymfa. Je dielom neidentifikovateľného autora pravdepodobne z roku 1859 a kultúrnou pamiatkou.

Pred kúpeľným domom Irma je fontána štyroch prezidentov na počesť summitu najvyšších predstaviteľov krajín V4, ktorý sa v Piešťanoch konal 13. 9. 2008 a to za účasti Ivana Gašparoviča, Václava Klausa, Lecha Kaczynského a Lászloá Sólyoma. Ďalšie dve fontány sú na terase hotelov Esplanade a Grand

Historická fotogaléria z kúpeľného ostrova

Kúpeľný park Piešťany a jeho dreviny

Pri leknových jazierkach nájdete ginko dvojlaločné (Ginkgo biloba) s vekom viac ako 250 miliónov rokov. Vzácnym druhom neďaleko jazierok je kryptoméria japonská (Cryptomeria japonica). Oproti jazierkam sa nachádza judášovec strukový (Cercis siliquastrum).Trsy lilavých motýľovitých kvetov vyrastajú priamo z pňa stromu. Za judášovcom smerom k Váhu rastú kríky voňavého kalykantu floridského (Calycanthus floridus). Pochádza z USA. Jedľovec kanadský, vzácny ihličnan, ktorý tiež rastie pri leknových jazierkach, má len 20 mm dlhé šišky. 

Pred hotelom Thermia Palace je pekne upravená trávnatá plocha s kvetinovou výzdobou a sochami. Najzaujímavejšie pritom pôsobia kríky zostrihané do tvaru klobúkov. V malom parku za Thermia Palace dominuje platan javorolistý (Platanus x hybrida) s vekom vyše 120 rokov. Pred hotelom nájdete cyprušteky Lawsonové (Chamaecyparis lawsoniana), smreky pichľavé (Picea pungens) a tisy obyčajné (Taxus baccata).

Ďalšie vzácne druhy drevín v kúpeľnom parku

Topoľová alej kúpeľným parkom v Piešťanoch

Medzi hotelom Thermia Palace a liečebným domom Irma rastie strom pôvodom z kalifornských hôr – cedrovec zbiehavý (Calocedrus decurrens). Pred kúpeľným domom Irma, kde sa podávajú procedúry, nájdete kvetinovú výzdobu a môžete sa napiť aj vody z prameňa. Jedným z najvzácnejších drevín je cédrovec zbiehavý, ktorý rastie pri Irme. Pochádza z Kalifornie. Má ploché vetvičky a vajcovité šišky. 

Ďalším vzácnym druhom pri ohrade pávov je jedľa Nordmannova – kaukazská. Je to druh odolný voči smogu a znečisteniu ovzdušia. Oproti kúpalisku Eva rastie u nás jediný exemplár borovice himalájskej. Má dlhé ihlice a valcovité šišky dlhé až 25 cm. Pri Balneoterapii rastú prekrásne exempláre jedle srienistej (Abies concolor).

V priestoroch bývalých Františkových kúpeľov sú staré tisy. Topole čierne (Populus nigra f. italica) v kúpeľnom parku sú nasmerované na ruiny jedného z najvyššie položených hradov na Slovensku – Tematín. Za Napoleonskými kúpeľmi je lipová alej. Okrem toho tu nájdeme rôzne druhy magnólií a trúbkovec koreňujúci (Campsis radicans). Pri studni Adam Trajan sa nachádzajú krásne jedince ľaliovníka tulipánokvetého (Liriodendron tulipifera).

Na obrázku vpravo: Kúpeľný park Piešťany a jeho topoľová alej, zdroj: Wikimedia, licencia CC / Miro Svorc

Sochy v kúpeľnom parku

Pred komplexom Thermia Palace a liečebným domom Irma sa nachádza bronzová socha Ľudovíta Wintera, budovateľa piešťanských kúpeľov. Táto sem však bola premiestnená z dôvodu rekonštrukcie Kolonádového mosta a po jeho oprave sa pravdepodobne vráti na svoje pôvodné miesto. Pri hoteli Thermia Palace je aj socha kraľovnej Sissi, ktorá kúpele Piešťany nikdy nenavštívila, avšak jej návštevou sa môžu pýšiť Bardejovské Kúpele

V piešťanskom kúpeľnom parku pred hotelom Thermia Palace stoja tiež štyri plastiky bohov rímskej a gréckej mytológie. Kamenné sochy predstavujú Ceres – bohyňu úrody, Flóru – bohyňu jari a kvetov, okrídleného posla bohov Merkura a Palas Athénu – bohyňu múdrosti, stratégie a vojny. Vytvoril ich sochár a riaditeľ viedenskej akadémie Josef Klieber. 

Malá zoologická záhrada

Neďaleko od rieky Váh je zriadená malá zoologická záhrada, kde sa nachádzajú napríklad pávy, sovy a iné vtáky. Okrem toho v parku voľne žije veverička, ježko, netopier raniak hrdzavý, hniezdna kolónia havranov. K bežným vtákom patrí brhlík, žlna, ďatle, slávik, myšiarka ušatá, sova lesná. V jazierkach sa vyskytuje skokan rapotavý a korytnačka písmenková. 

Páv ako symbol kúpeľného ostrova

V kúpeľoch Piešťany sa symbolika páva viaže s povesťou, podľa ktorej si páv máčal zlomenú nohu v tunajšej termálnej vode a bahne. Po mesiaci si ľudia všimli, že vyzdravel. Ľudovít Winter si páva zvolil za symbol hotela Thermia Palace. Vidieť ho možno na priečelí stavby, aj na nádhernej okennej vitráži na poschodí. 

Zaujímavosti

  • Motív páva sa využíva aj v interiéri hotela Thermia a takisto v balneocentre Balnea. Pávie perá na kobercoch označujú priestory určené mužom, kým tie pre ženy sú s vyobrazením lekna.
  • Na Kúpeľnom ostrove je k dispozícii golfové ihrisko, tenis, požičovňa bicyklov, joggingové chodníky, vodné športy, rybárčenie.
  • V kúpeľnom parku nájdete množstvo kaviarní a reštaurácií.

Okolie Piešťan ponúka množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií. Spojte návštevu regiónu s kúpeľným pobytom v kúpeľoch Piešťany a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kraj Slovenska ponúka.

Doprava do kúpeľov Piešťany

Kúpeľný park sa nachádza na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch. Z centra Piešťan sa sem dostanete autom smerom na obec Banka cez Krajinský most, pešo cez Kolonádový most

Kúpeľný park Piešťany leží na ľavom brehu rieky Váh. V meste sa nachádza vlaková a autobusová stanica. Premáva tu MHD v pravidelných intervaloch a dovezie vás aj priamo na Kúpeľný ostrov. 

Mapa miesta

Otváracie hodiny/Vstupné/Parkovanie

Kúpeľný park Piešťany je voľne prístupný bez obmedzení, celoročne bez poplatkov. Spoplatnený je len vjazd pre vozidlá a parkovanie. Vozidlám je vjazd povolený len na vyhradené cesty a parkoviská. Hostia ubytovaní na Kúpeľnom ostrove majú zvyčajne vjazd aj parkovanie v cene pobytu. Ostatní motorizovaní návštevníci Kúpeľného ostrova platia poplatky podľa aktuálneho cenníka parkovania na Kúpeľnom ostrove. Bližšie informácie o parkovaní na Kúpeľnom ostrove sú k dispozícií na recepciách jednotlivých hotelov.

Postrehy návštevníkov

Parádny priestor na oddych. Vhodné priestranstvo pre zamilovaných, mamičky s deťmi, rodiny alebo seniorov. Ticho dopĺňajú veveričky pobehujúce po parku lezúce zo stromu na strom.
Jaroslav V.

Piešťany sú pre nás top miestom s malými deťmi. Park je perfektný na prechádzku a páči sa mi veľmi ostrov kde pohádžu kamienky do vody. V rieke sme už našli aj nejaké mušličky 🙂 a dá sa tam aj opekať. Naozaj krásne zákutie. Hneď pri parku super reštika s fontánou, kde sa vždy dobre najeme alebo si dáme len kávičku. Môžem len odporučiť pre každého 🙂 👍
Martina K.

Program/Akcie

Počas roka sa v kúpeľoch Piešťany usporiadavajú rôzne podujatia slovenského a medzinárodného významu.

Kontakt

SLK Piešťany a.s.
Winterova 29
921 29 Piešťany

GPS súradnice: 48.5917880°, 17.8466827°

Mohlo by vás zaujímať

Oddychová zóna pri vonkkajšom plaveckom bazéne – Kúpalisko Eva Piešťany Termálne kúpalisko Eva na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch

Termálne kúpalisko Eva je situované v krásnom prostredí plnom zelene na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch. Je významnou pamiatkou funkcionalistickej architektúry a národnou kultúrnou pamiatkou. Je tiež poslednou stavbou na Kúpeľnom ostrove od budovateľov piešťanských kúpeľov rodiny Winterovcov.

Zistiť viac
Obraz Alfonsa Muchu v Thermia Palace Obraz Alfonsa Muchu v Thermia Palace v Piešťanoch

Alfons Mucha bol český maliar a najvýznamnejšia osobnosť európskej secesie. Patril medzi významných hostí a návštevníkov piešťanských kúpeľov. Z vďačnosti namaľoval špeciálne pre kúpele obraz, ktorý sa nachádza vo výklenku <a href='https://relaxos.sk/thermia-palace-ensana-health-spa-hotel-piestany-a2-70-sk.htm' rel='noreferrer noopener' target='_blank'>v luxusnom 5* hoteli Thermia Palace</a>. V roku 2000 vzácny obraz Alfonza Muchu z hotela záhadne zmizol.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore