Obraz Alfonsa Muchu v Thermia Palace v Piešťanoch

Alfons Mucha bol český maliar a najvýznamnejšia osobnosť európskej secesie. Patril medzi významných hostí a návštevníkov piešťanských kúpeľov. Z vďačnosti namaľoval špeciálne pre kúpele obraz, ktorý sa nachádza vo výklenku v luxusnom 5* hoteli Thermia Palace. V roku 2000 vzácny obraz Alfonza Muchu z hotela záhadne zmizol. Aký bol jeho ďalší osud a či si ho môžete v kúpeľoch pozrieť opäť, aj ďalšie zaujímavosti, sa dozviete v článku.

Obraz Alfonsa Muchu v Thermia Palace
Alfons Mucha, 1899

Alfons Mucha – svetovo uznávaný maliar, vzácny návštevník piešťanských kúpeľov

Mucha sa narodil 24. júla 1860 v Ivančiciach na južnej Morave. V roku 1879 odišiel do Viedne pracovať ako maliar drevených dekorácií. V roku 1885 začal štúdium na mníchovskej Akadémii umení. O dva roky pokračoval v štúdiu v Paríži. V roku 1897 získal objednávku na plagát pre Sarah Bernhardt k predstaveniu Gismonda. S ním prišiel aj veľký úspech. Najslávnejšie Muchove obdobie bolo na prelome 19. a 20. storočia. Pre novovzniknutý štát navrhol poštové známky a bankovky.  

Alfons Mucha bol častým návštevníkom piešťanských kúpeľov. V rokoch 1929 – 1932, kedy bol už svetovo uznávaným maliarom, ich navštevoval aj s chorou dcérou Jaroslavou. Tá trpela na “polyartritis rheumatica”.

Obrázok vpravo: Alfons Mucha, dobová fotografia z roku 1899, zdroj foto: wikimedia / licencia cc / SiefkinDR

Muchov obraz v Thermia Palace

Alfons Mucha dokončil v roku 1932 v Nice obraz s názvom Buď pozdravený, požehnaný prameň života – Salutis Fons Benedicta ave. Obraz bol namaľovaný na mieru do päťuholníkového priestoru nad dverami hotelovej reštaurácie Grand a slávnostne odhalený 15. mája 1932. 

Hlavným motívom diela je uzdravenie dievčaťa sediaceho v kresle, ktorá znázorňuje maliarovu dcéru. Na kolenách jej sedí dievčina v piešťanskom kroji, a žena na pravej strane obrazu podáva dievčaťu červenú ružu. V pozadí je dedina Moravany nad Váhom a rieka Váh. Daroval ho piešťanským  kúpeľom z vďačnosti za uzdravenie dcéry. 

Krádež obrazu z Thermie Palace

Vzácny obraz Alfonsa Muchu bol okrasou jedálne hotela Thermia Palace až do roku 2000, kedy ho niekto ukradol. Hotel bol pred rekonštrukciou a bol veľmi slabo technicky zabezpečený. Zlodeji plátno vyrezali a utiekli oknom cez záhradu. Do vyšetrovania sa zapojil aj Interpol a široká verejnosť. Piešťany vydali pohľadnicu s obrazom Alfonsa Muchu a textom, ktorý vyzýval, aby pomohli Interpolu pri pátraní. 

V roku 2004 napokon obraz vypátrali, ale až v roku 2006 sa dostal na svoje miesto. Polícia zadržala dvoch mužov z Karlových Varov, ktorí sa pokúšali dielo predať rakúskemu záujemcovi za 95-tisíc eur. Zadržaných obžalovali a poškodený obraz sa vrátil do Piešťan. Muchov obraz bol zle skladovaný a zle zložený, preto si vyžadoval náročné reštaurovanie. To uskutočnil piešťanský rodák Ján Hromada, pôsobiaci na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

Obraz je v súčasnosti pod neustálym dohľadom kamier. Hoci boli priekupníci chytení a obžalovaní, objednávateľa krádeže resp. zlodeja, sa vypátrať nepodarilo. Pozrieť si obraz Alfonsa Muchu v Piešťanoch môžete aj vy. Či už vďaka pobytu v hoteli Thermia Palace, alebo návšteve reštaurácie hotela.

Fotogaléria

Doprava do kúpeľného mesta Piešťany

Kúpeľné mesto Piešťany má priaznivú polohu medzi Bratislavou, Nitrou a Trenčínom. Do kúpeľného mesta Piešťany sa dostanete vlakom aj autobusom. Cez mesto prechádza diaľnica D1 a cesta 61 smerujúca z Trnavy do Nového Mesta nad Váhom. 

Letisko Piešťany je z hotela Thermia Palace vzdialené asi 4,5 km, avšak z tohto letiska nelietajú pravidelné, len charterové lety. Z letiska M. R. Štefánika v Bratislave premávajú pravidelné lety. Z Piešťan na letisko je to asi 77 km cestou E75. 

Ako sa dostať z kúpeľného mesta Piešťany do hotela Thermia Palace 

Hotel Thermia Palace sa nachádza na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch, zasadený do kúpeľného parku. Od centra mesta je hotel vzdialený pešo asi 300 m cez Kolonádový most ponad rieku Váh. Autom sem prídete cez Krajinský most určený pre automobilovú dopravu. Priamo na Kúpeľný ostrov premáva aj MHD. 

Parkovanie

Parkovať je možné priamo na Kúpeľnom ostrove za poplatok. 

Mapa miesta

Program/Akcie

V hoteli Thermia Palace sa konajú rôzne stretnutia, konferencie, firemné či iné podujatia. Reštaurácia Grand v hoteli je vhodné miesto pre recepcie, bankety aj svadby. Okrem toho je v hoteli k dispozícii kaviareň s letnou terasou a výhľadom na park.

Video

Alfons Mucha v roku 1932 dokončil v Nice alegorický obraz s piešťanskou tematikou, ktorý nazval – Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia! Obraz z vďačnosti venoval kúpeľom.

Kontakt

Hotel Thermia Palace
Kúpeľný ostrov
921 29 Piešťany

GPS súradnice: 48.5869347°, 17.8407970°

Mohlo by vás zaujímať

Hrobka M. R. Štefánika Múzeum a Mohyla M. R. Štefánika

V rodnom dome M. R. Štefánika v Košariskách bolo otvorené múzeum, ktoré nesie jeho meno. Nad obcou Košariská sa na vrchu Bradlo týči Mohyla M. R. Štefánika, ktorá je miestom jeho posledného odpočinku a zároveň pamätníkom a národnou kultúrnou pamiatkou.

Zistiť viac
Farebnosť kúpeľného parku v Piešťanoch Kúpeľný park Piešťany

Keď navštívite svetoznáme <a href='https://relaxos.sk/kupele-piestany-a8-51-0-sk.htm' rel='noreferrer noopener' target='_blank'>kúpele v Piešťanoch</a>, prejdite sa určite aj po kúpeľnom parku s leknovými jazierkami a pávmi. Okrem toho, že Kúpeľný park Piešťany poskytuje príjemné osvieženie a odpočinok nielen pre kúpeľných hostí, sa môžete pokochať pohľadom na najrozmanitejšie dreviny z viacerých kontinentov.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore